Portugezen massaal op straat tegen besparingen

In de Portugese hoofdstad Lissabon zijn meer dan 100.000 Portugezen op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen. De belangrijkste vakbond van het land had daartoe opgeroepen. Het protest verliep vreedzaam.

De regering heeft zich de woede van de bevolking op de hals gehaald, door extra besparingen en belastingverhogingen aan te kondigen. De manifestanten eisten dan ook dat eerste minister Pedro Passos Coelho af zou treden.

Portugal heeft de voorbije jaren al zwaar bespaard, in ruil voor internationale noodleningen, maar de regering krijgt het  begrotingstekort niet onder controle.

Vrijdag nog werd bekend dat in de eerste helft van het jaar het Portugese begrotingstekort op 6,8 procent van het bbp uitgekomen is. De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, die Lissabon voor 78 miljard euro internationale steun toegezegd hebben, eisten in ruil dat het land zijn begrotingstekort tot 4,5 procent zou terugbrengen in 2012. Eerder deze maand werd dat doel wat afgezwakt, tot 5 procent van het bbp, maar daar staat Portugal nog ver van af.