Timosjenko mobiliseert kiezers in videoboodschap

De vroegere Oekraïense president Joelia Timosjenko heeft haar landgenoten in een twee minuten durende videoboodschap opgeroepen om volgende maand bij de parlementsverkiezingen niet voor president Viktor Janoekovitsj te stemmen. Timosjenko zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens fraude.

Timosjenko doet in de video, de eerste sinds het begin van haar gevangenisstraf, een emotionele oproep om niet voor haar rivaal te stemmen. De ex-premier noemt de leiding rond de huidige president een maffia en beschuldigt Janoekovitsj ervan dat hij Oekraïne in een politiestaat veranderd heeft. "Janoekovitsj heeft een crimineel systeem opgericht", zei ze.

Timosjenko zit sinds oktober vorig jaar in de cel wegens fraude, een aanklacht die ze altijd ontkend heeft. Volgens haar was het proces tegen haar politiek gemotiveerd. Een tweede proces wegens verduistering en belastingontduiking is wegens de rugklachten van Timosjenko uitgesteld.

De videoboodschap zou vorige week vrijdag met een gsm opgenomen zijn in het ziekenhuis in Charkiv  waar Timosjenko behandeld wordt voor rugklachten. De parlementsverkiezingen in Oekraïne vinden plaats op 28 oktober. De Partij van de Regio's van Janoekovitsj  hoopt opnieuw een meerderheid te behalen maar zal ongetwijfeld zware concurrentie ondervinden van de populariteit van Timosjenko, die sinds haar gevangenschap flink toegenomen is. De volgende presidentsverkiezingen zijn pas in 2015.