Transportbedrijf De Dijcker zo goed als failliet

Bij het transportbedrijf De Dijcker gaan 80 banen verloren. De Dijcker zit al een tijdje in slechte papieren en heeft geen overnemer gevonden. De ontslagen zouden vooral de oudere werknemers treffen. De vakbonden wijten het faillissement van De Dijcker aan het jarenlange wanbeleid.

De Dijcker vervoerde vooral bouw- en sloopafval en ruwe grondstoffen. Het bedrijf met hoofdzetel in Vlierzele en vestigingen in Grimbergen, Zemst, Puurs en Gent krijgt al een jaar bescherming tegen schuldeisers.

De ontslagen vallen bij de chauffeurs, arbeiders en bedienden. Volgens de vakbonden zijn het vooral de oudere werknemers die getroffen worden. "Het zijn de mensen die toch nog altijd een beetje hoop koesterden en die uiteindelijk gisteren via de boordcomputer het bericht kregen dat ze hun materiaal moesten inleveren en hun vrachtwagen op de parking moesten laten. Het was toch een beetje pijnlijk", zegt Dirk Blanchart van de socialistische vakbond.

Blanchart wijt het faillissement aan wanbeleid. "Sinds 2000 hebben we alles bergaf zien gaan. De mensen die lang in dienst zijn, de anciens met 25 of 35 jaar dienst, zijn diegenen die nu uit de boot vallen. Zij voelen zich nu als een hond op straat gejaagd." Eerder verlieten al 170 andere werknemers het bedrijf. De meesten onder hen vonden al een andere baan in de transportsector.