Wordt coalitie van CD&V en SP.A gebroken?

CD&V-burgemeester Nest Buijs wist zes jaar geleden in Arendonk eerder gemakkelijk zijn burgemeesterssjerp te behouden. Zijn partij ging net zoals in 2000 een coalitie aan met de SP.A. Met de N-VA als nieuwe partij in de gemeente krijgen beide meerderheidspartijen dit keer af te rekenen met een geduchte concurrentie.

CD&V van burgemeester Buijs trekt op 14 oktober met vaste waarden bovenaan op de kieslijst naar de kiezer. Na de burgemeester zelf als lijsttrekker staan respectievelijk schepenen Ann Hermans, Bart Vosters en Luc Bouwen op plaats 2, 3 en 4.

De CD&V-lijst bevat in totaal twaalf nieuwkomers.“Vooral komende uit het talrijke Arendonkse verenigingsleven”,aldus CD&V. “We willen opnieuw een plaats in de meerderheid verkrijgen om het werk dat we al jaren leveren in Arendonk verder te kunnen zetten.”

Vaste waarden duwen SP.A-lijst

Coalitiepartner SP.A gebruikt een andere strategie dan CD&V en geeft de vaste waarden van de partij een plaats onderaan op de kieslijst. Schepen Wim Hendrickx duwt de SP.A-lijst, vlak voor hem staat met Frans Lenders de andere SP.A-schepen. De lijst van de socialisten wordt getrokken door lokaal partijvoorzitter Gunther Hendrickx, zoon van schepen Wim Hendrickx.

Voor de SP.A zijn de verdere uitbouw van zorgvoorzieningen voor senioren en kinderen belangrijke prioriteiten voor de komende legislatuur. Ook de aanleg van nog meer veilige fietspaden staat bovenaan het lijstje.

Geen Open VLD-lijst meer

De coalitiepartners hoeven bij de verkiezingen geen rekening meer te houden met Open VLD. De partij heeft beslist om geen lijst in te dienen in Arendonk. Inwoners van Arendonk kunnen daarentegen wel stemmen op de N-VA. De lokale afdeling werd er opgericht door Kristof Hendrickx die zes jaar geleden nog mee aan de wieg stond van Arendonk Positief. Hij maakte samen met Koen Geukens (3e plaats) de overstap naar de N-VA.

Kristof Hendrickx is nog maar 32 jaar, maar acht zich toch rijp voor de burgemeesterssjerp. “Voor mij staat politiek synoniem voor verantwoordelijkheid opnemen, je engageren voor anderen, in dienst staan van anderen”, vertelt hij. “Ik ben lijsttrekker en kandidaat-burgemeester voor alle Arendonkenaren, zonder onderscheid. Ik wil hiermee een duidelijk signaal geven aan alle kiezers dat ik klaar sta om met de steun van een enthousiaste ploeg verandering te brengen in het Arendonkse bestuur.”

Arendonk Positief met volledige lijst

Ondanks de overstap van twee van de vier gemeenteraadsleden is Arendonk Positief er in geslaagd om een voltallige kieslijst samen te stellen. Lijsttrekker wordt gemeenteraadslid Benny Maes (30).

“Ik ben zeer verheugd dat ik deze enthousiaste ploeg mag aanvoeren. Samen zijn we klaar om de Arendonkenaar een degelijk lokaal alternatief aan te bieden. Wij laten ons niet afleiden door Vlaams-Belgische politieke perikelen. Op en top Arendonk en respect voor iedere burger, daar staan we voor”, aldus Benny Maes. “De voltallige lijst illustreert dat het oppositiewerk van de voorbije zes jaren gewaardeerd wordt.”

Oppositiepartij Vlaams Belang slaagde er maar in om vijf mensen op de kieslijst te krijgen. Bovenaan staan gemeenteraadsleden Silvy Van Beers en Joan Wijnen.

Jef Van Nooten

lees ook