9 euthanasiepatiënten hebben organen afgestaan

Sinds 2005 hebben al 9 personen die om euthanasie hebben gevraagd, hun organen afgestaan. Dat heeft de organisatie "De maakbare mens" gezegd tijdens een symposium in Brussel. Ons land is het verst gevorderd op het vlak van orgaandonatie bij euthanasiepatiënten.

Al 9 Belgische euthanasiepatiënten hebben na hun dood organen afgestaan voor transplantatie. Dat is uniek in de wereld. Alleen in Nederland is er nog 1 geval bekend, in de rest van de wereld niet.

"Opvallend is dat het telkens op spontaan verzoek van de patiënt gebeurt, die zo een bijkomende zin aan zijn levenseinde wil geven", zegt transplantatiechirurg Dirk Van Raemdonck bij UZ Leuven.

"Het is vaak voor de patiënt ook zijn laatste wens en een positieve wending aan de euthanasie zelf. De patiënt denkt zo toch misschien iets te kunnen doen voor een medemens die op de wachtlijst staat voor transplantaties. En zo wil hij toch nog zin geven aan hun leven."

Niet alle euthanasiepatiënten komen in aanmerking voor orgaandonatie, amper 1 op de 10 zou dat kunnen doen. Dat komt omdat de meeste mensen die om euthanasie vragen, aan een terminale vorm van kanker lijden.

"De kanker kan overgeplant worden met het orgaan. Daarom worden deze patiënten uitgesloten als orgaandonor. Het gaat dus uitsluitend om patiënten die een andere terminale aandoening hebben, zoals patiënten met een spierziekte of een neurologische aandoening", zegt Van Raemdonck.

Meest gelezen