"Dwars door Rode" voor een Vlaamse rand

In Sint Genesius Rode is een manifestatie geweest van het Taal Aktie Komité en de Vlaamse Volksbeweging. Honderden sympathisanten wandelden door de gemeente, omdat ze vinden dat de Franstaligen in de zes faciliteitengemeenten te veel toegevingen kregen bij de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Sint-Genesius-Rode ligt in de Vlaamse rand rond Brussel, maar de gemeente wordt al jarenlang bestuurd door een Franstalige meerderheid. Volgens de actievoerders is de faciliteitengemeente een symboolgemeente geworden. Eerst verbood de Franstalige meerderheid er de start-en aankomstplaats van de Gordel, vorige week besliste het gemeentebestuur om Franstalige oproepingsbrieven te sturen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Met "Dwars door Rode" willen de actievoerders beklemtonen dat de gemeente wel degelijk in Vlaanderen ligt. Ze willen ook aankaarten dat de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde niet tot de beloofde pacificatie heeft geleid. Het "gelag van de splitsing wordt betaald door de Brusselse Vlamingen en de zes faciliteitengemeenten", klinkt het. "Het uitzonderingsstatuut van deze Vlaamse gemeenten wordt totaal en onomkeerbaar."

De actievoerders droegen heel wat spandoeken tegen de faciliteiten van de Franstaligen in de faciliteitengemeenten. "Het lijstje is eindeloos van de toegevingen die hier aan de Franstaligen gedaan zijn en die hen in hun recht stellen en uitnodigen om gewoon verder te gaan op de ingeslagen weg. En die ingeslagen weg is eigenlijk de Vlaamse voogdij tarten, de Vlaams voogdij ontkennen en blijven hameren op die uitbreiding van Brussel", zegt Roel De Lener van het Taal Aktie Komit2. "We willen dat de rand Vlaams blijft", aldus een van de actievoerders.