"MR keurde zelf pestbelastingen mee goed"

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) neemt de uitspraken van zijn voorganger Didier Reynders (MR) niet. Reynders stemde vanmorgen in het Eén-programma "De 7e dag" in met de kritiek van de werkgevers dat het regeerakkoord "pestbelastingen" bevat. "Verschillende van die "pestbelastingen" stammen uit de tijd dat Reynders zelf minister van Financiën was", luidt het.

De voorbije weken was meermaals kritiek van de ondernemers op de "marxistische regering Di Rupo". Reynders gaf hen eerder al gelijk, maar nuanceerde vanmorgen ook zijn uitspraken. "We zitten misschien in een marxistische regering, maar we zijn geen regering van marxisten", aldus het MR-kopstuk.

Wel vindt ook hij dat er een aantal belastingmaatregelen, zoals bijvoorbeeld die op de bedrijfswagens, geschrapt moeten worden. Ook hij had het over "pestbelastingen", die volgens hem vooral tegen de bedrijven gericht zijn.

"Er waren enkele beslissingen in het regeerakkoord met enkele pestbelastingen voor de bedrijfsleiders. Ik denk aan de bedrijfswagens. Er zijn grenzen. Er is een bepaalde rode lijn die de belastingen niet kunnen overschrijden. We moeten die zogenoemde pestbelastingen vanaf de begroting van 2013 een halt toeroepen."

Reynders wou niet gezegd hebben dat hij het niet eens is met het beleid van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). "Misschien moeten we strijden met meer acties en minder woorden." Nog volgens Reynders heeft hij zelf altijd geprobeerd om belastingverlagingen door te voeren. "Meer banen creëren, hoeft niet altijd gepaard te gaan met meer lasten."

De Franstalige liberaal had het vervolgens over andere mogelijkheden, zoals de blokkering van de uitgaven en "andere structurerele hervormingen". Tot slot gaf hij toe dat het thema niet toevallig net nu weer op de agenda komt. "Ik denk dat het na de gemeenteraadsverkiezingen weer rustiger zal worden".

"Reynders moet verantwoordelijkheid opnemen"

Op het kabinet Vanackere werd met verbazing gereageerd op de uitlatingen van het MR-kopstuk. "Er bestaan in dit land geen nieuwe belastingen die niet door Reynders en zijn partij zijn goedgekeurd", reageert de woordvoerder van Vanackere.

Vanackere wijst Didier Reynders op zijn eigen verantwoordelijkheid. Verschillende van die "pestbelastingen" stammen immers uit de tijd dat Reynders zelf minister van Financiën was. "Als Didier Reynders zegt dat hij denkt dat het na de gemeenteraadsverkiezingen rustiger zal worden, slaat dat wellicht ook op hemzelf."