Al 8.000 Duitse kinderen ziek na schoolmaaltijd

In Berlijn en het oosten van Duitsland zijn al meer dan 8.000 schoolkinderen besmet met het buikgriepvirus na het eten van een schoolmaaltijd. De precieze oorzaak van de infectie is nog niet bekend. Lokale politici wijzen in de richting van maaltijdbedrijf Sodexho maar dat ontkent de aantijgingen.

Volgens het Duitse Robert-Koch Instituut (RKI) kende de epidemie twee pieken, woensdag en vrijdag. Op vrijdag lag het aantal getroffen kinderen op 4.000, maar dat aantal is intussen al opgelopen tot 8.365.

Alles samen zijn vijf Duitse deelstaten getroffen, de meeste slachtoffertjes zijn terug te vinden in de Vrijstaat Saksen, Brandenburg en in Berlijn. 23 kinderen liggen in het ziekenhuis. De meeste kinderen voelden zich misselijk, moesten braken en hadden diarree maar ontwikkelden geen verdere complicaties, aldus RKI.

Volgens het Robert-Koch Instituut is de oorzaak van de infectie nog niet bekend. Maar het Duitse ministerie van Gezondheid deelde vrijdag mee dat de schoolkantines en crèches "waarschijnlijk dezelfde leverancier" hebben. Enkele lokale politici wezen met de vinger naar het maaltijdbedrijf Sodexho maar dat ontkent elke verantwoordelijkheid.