Burgemeester Hechtel-Eksel krijgt concurrentie

Jan Dalemans, kopstuk van oppositiepartij HE in Hechtel-Eksel, haalde bij de vorige verkiezingen slechts 300 stemmen minder dan de burgemeester. De partij hoopt dit jaar nog te groeien en zo kans te maken om deel te nemen aan het beleid.
Burgemeester Raf Truyens (CD&V)

Deze legislatuur stond CD&V samen met de SP.A en Anders aan het roer van de gemeente. Met zeven zetels deed oppositiepartij HE het niet slecht. Ze hoopt de komende legislatuur deel te nemen aan de macht.

Slechts 300 stemmen minder

Lijsttrekker Jan Dalemans van HE ambieert een zitje in het college, dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nam de man voor het eerst deel en hij kreeg meteen 1.601 stemmen, wat een kleine 300 stemmen minder is dan burgemeester Raf Truyens (CD&V).

Open beleid voeren

De Hechtelse zakenman Dalemans (foto in tekst) liet eerder al verstaan dat hij met zo’n stemmenaantal verwacht deel te kunnen nemen aan het beleid. "Wij willen werken aan een financieel gezonde gemeente en een open beleid voeren. Ook moet dringend werk gemaakt worden van een lange termijnvisie, die ontbreekt bij de huidige meerderheid", meldt Jan Dalemans.

De partij van burgemeester Raf Truyens ging aan het begin van de legislatuur echter een samenwerking met de kartelpartners SP.A en Anders aan. Burgemeester Raf Truyens wil graag zijn burgemeesterssjerp houden.

"We hebben de voorbije jaren goed beleid gevoerd, maar het werk is uiteraard nog niet klaar", zegt Truyens. "Daarnaast wil ik graag oogsten wat ik de voorbije jaren gezaaid heb. Ik hoop daarom van de kiezer de kans te krijgen om mijn mandaat voort te zetten."

Anders alleen naar kiezer

De kartelpartners SP.A en Anders nemen afscheid van elkaar. Anders heeft besloten om met een eigen onafhankelijke lijst naar de kiezer te trekken. Aftredend schepen van Financiën Sven Saenen is lijsttrekker.

Na twintig jaar is de partij klaar voor een eigen lijst. "Hoe je het ook draait of keert, het burgemeestersambt is de belangrijkste functie in een gemeente. Wie vindt dat het beleid anders moet, moet kiezen voor een andere burgemeester", motiveert Sven Saenen zijn keuze.

Bij de SP.A is aftredend schepen Marc De Pachter voor de derde keer lijsttrekker. Hij is tevreden over zijn verwezenlijkingen de voorbije jaren. "Alhoewel we zien dat onze gemeente in deze periode aangrijpend is veranderd met de SP.A in de meerderheid, ben ik vooral tevreden over de vele sportieve verwezenlijkingen", zegt de sportschepen.

N-VA vor het eerst

Ook in Hechtel-Eksel zal de N-VA voor het eerst een lijst indienen. De partij wil in de gemeente als lokale partij verantwoordelijk zijn voor een beleid waarin de mening van de gewone mens naar voren geschoven wordt. De kieslijst bestaat uit slechts twaalf kandidaten.

"Klein, maar fijn", zegt lijsttrekker Jan Craeynest. "Onze lijst weerspiegelt een mooi evenwicht tussen jong en oud, man en vrouw, werkenden en gepensioneerden. Wij willen dat het nu echt anders wordt, en geloven in de kracht van verandering."

Kizzy van Horne

lees ook