Digneffe gaat niet meer mee onderhandelen

ACOD-vakbondsman Jos Digneffe gaat morgen niet mee onderhandelen over de structuur bij de NMBS. Dat heeft hij gezegd in "Peeters & Partners" op Radio 1. Er is veel kritiek op de spoorstaking komende woensdag, vooral van misnoegde reizigers. Digneffe noemde de reizigers in een krant "egoïstisch". "Een fout citaat", verdedigt Digneffe zich.

Jos Digneffe was vanochtend te gast in "Peeters & Partners" op Radio 1 naar aanleiding van de aangekondigde spoorstaking van woensdag. De christelijke en socialistische vakbonden hebben beslist om dan het werk neer te leggen om te pleiten voor een eengemaakte structuur bij de spoorwegen. Nu bestaat die uit 3 delen: Infrabel, NMBS en NMBS Holding.

De vakbonden vinden dat de driedeling een goede werking in de weg staat en nadelig is voor de werknemers. Een boodschap voor de directie en de regering, maar door te staken worden de reizigers weer getroffen en dat zet kwaad bloed bij sommigen.

Het bloed ging zelfs koken toen Digneffe daarop reageerde in de krant De Morgen met "de boosheid over de staking is overdreven, de reizigers zijn zelf zeurkousen of egoïstisch."

Hij ontkent nu dat hij dat zo gezegd heeft, hij bedoelde dat "sommige reizigers egoïstisch zijn". "Wat De Morgen schrijft, is riooljournalistiek." Wouter Verschelden van De Morgen heeft daarop gereageerd en zegt dat de reactie van Digneffe "flauw" is. "Ik noem hem dan dubbel flauw", zegt Digneffe daarop.

Digneffe doet niet meer mee

Morgen is er opnieuw overleg, op uitnodiging van minister van Mobiliteit Paul Magnette (PS), maar die onderhandelingsronde gaat Digneffe aan zich voorbij laten gaan. Hij voelt zich kop-van-jut omdat hij als spreekbuis voor 20.000 vakbondsleden steeds persoonlijk geviseerd wordt bij kritiek.

"Ik zit emotioneel vol, misschien moeten andere mensen het een keer proberen. Ik hoop dat de uitslag beter is dan wat ik heb kunnen bereiken." Digneffe gaat overigens eind volgende maand met pensioen.

Dat de staking nog afgeblazen zou worden na het overleg, verwacht Digneffe niet. "Dat is niet de bedoeling van het overleg." Hij denkt overigens ook dat de reizigers wel begrip hebben voor de staking.

"Ik spoor elke dag tussen Hasselt en Brussel en ik praat daar altijd met mensen op de trein. Mijn gesprekspartners discussiëren altijd met mij over het spoor en ik heb de indruk dat ze nu begrijpen waar het over gaat."

Hij benadrukte dat hij nog altijd 100 procent achter de spoorstaking staat en dat de beslissing genomen is in gemeenschappelijk vakbondsfront: de Vlaamse en Waalse vleugel van zowel de christelijke als socialistische vakbond. "Ik heb wel de indruk dat het "warmer" is in Wallonië om te staken, maar de Vlamingen zijn wel akkoord gegaan."

Sneer naar Descheemaecker

Gisteren was Mark Descheemaecker, bestuurder van de NMBS, al te gast bij "Peeters & Partners". Die zei toen dat de Vlaamse vleugel van het ACOD zich wat verantwoordelijker moet opstellen, een duidelijke terechtwijzing van Digneffe.

"Meneer Descheemaecker wijst altijd in mijn richting", zegt Digneffe. "Hij zit niet in de onderhandelingen waar het nu over gaat, maar hij wil nu gewoon zijn gram halen over andere dossiers, zoals Logistics in Antwerpen. Maar het is niet zijn taak om ons te zeggen hoe we ons moeten gedragen, maar hij moet uitleggen waarom het zo slecht gaat bij de NMBS en waarom de financiële situatie steeds achterop hinkt. En hoe het komt dat er minder passagiers zijn, voor het eerst sinds lang."