Orthodoxe christenen moeten "Jesus Christ superstar" niet

In Rostov, Zuid-Rusland, mag de voorstelling "Jesus Christ superstar" niet worden opgevoerd. De bekende rockopera van de Brit Andrew Lloyd Webber is op protest van orthodoxe christenen gestoten. Zij vinden dat er een verkeerd beeld wordt geschetst van de figuur van Christus.
"Jesus Christ superstar" wordt al meer dan 40 jaar overal ter wereld opgevoerd.

Een Russisch gezelschap zou samen met het Rostov Filharmonisch Orkest de opera brengen, maar protesterende gelovigen deden hun beklag bij justitie en in een brief aan de directie van het theater. Volgens hen komt de opera neer op heiligschennis en ze beroepen zich daarbij op een nieuwe wet.

Het Russische parlement buigt zich binnenkort over een wet die het kwetsen van religieuze gevoelens zou bestempelen als een misdrijf. Sinds de drie dames van de band Pussy Riot een protestlied tegen president Poetin brachten in een kathedraal in Moskou en daarvoor 2 jaar strafkamp kregen, liggen de zaken nogal gevoelig.

De afgelasting leidde alvast tot verontwaardiging bij de cast. Critici vinden het niet kunnen dat de kerk zich inmengt in het openbare leven. "Jesus Christ superstar" maakte op Broadway zijn debuut in 1971 en wordt sindsdien overal ter wereld opgevoerd. In Russische theaters is het stuk al meer dan 2 decennia gebracht.