Protest tegen de groeiende ongelijkheid

Op het Poelaertplein in Brussel hebben vanmiddag meer dan 1.000 mensen gemanifesteerd tegen de groeiende ongelijkheid in ons land. Het initiatief kwam van verschillende vakbonden en organisaties die rond armoede werken.

Volgens de politie waren er ongeveer 1.500 mensen. De deelnemers hekelden de recente regeringsmaatregelen die volgens hen de kloof tussen arm en rijk vergroten in deze crisistijden. De manifestanten hadden vier grote eisen: de creatie van duurzame en kwalitatieve jobs, voldoende hoge en welvaartsvaste uitkeringen, voldoende hoge pensioenen en versterkte en toegankelijke sociale rechten en diensten.

Tijdens de manifestatie waren er onder meer ludieke acties tegen de privatisering van openbare diensten of het terugdringen van de loonkost.

"In België loopt 15 procent van de bevolking het risico op armoede. Dat is veel voor een van de rijkste landen ter wereld. De hervorming van de pensioenen betekent een besparing op de kap van de gepensioneerden. En de werkloosheidsuitkeringen zullen degressief zijn vanaf 1 november om zogezegd de werklozen aan het werk te krijgen. De federale regering wil 380.000 mensen uit de armoede halen tegen 2020, maar die maatregelen kunnen niet anders dan nieuwe armen creëren", zei Peter Heirman van het Netwerk voor Armoedebestrijding.