Tyfoon Jelawat zaait dood en vernieling

Het zuiden en de westkust van Japan worden geteisterd door de tyfoon Jelawat. Die heeft al twee levens gekost, bijna 200 anderen raakten gewond. Jelawat gaat gepaard met hevige rukwinden en regenval en veroorzaakt stroomonderbrekingen en verkeersellende.

De Japanse autoriteiten waarschuwen voor overstromingen en aardverschuivingen. Jelawat bereikte gisterenmiddag de westkust van Honshu, het grootste eiland van Japan.

Het Japanse meteorologische agentschap waarschuwt voor zware regenval, rukwinden tot 180 kilometer per uur en golven van 10 meter die de eilanden en de kust nabij Tokio kunnen treffen.  De bewoners van het getroffen gebied hebben de raad gekregen om binnen te blijven. Tienduizenden gezinnen zitten zonder elektriciteit.

In de stad Nagoya bedreigt het water van een aanzwellende rivier de inwoners. 50.000 mensen hebben de raad gekregen hun woning te verlaten. In Ishinomaki, een kuststad in het noorden van Japan, zijn meer dan 10.000 mensen geëvacueerd. De stad werd vorig jaar ook al getroffen door de tsunami.

Meer dan 500 vluchten, voornamelijk in het westen van het land, zijn geannuleerd. Ook de dienstverlening van de hogesnelheidstrein "shinkansen" is onderbroken.

Meest gelezen