Vijf tempels in brand gestoken door Facebookfoto

In het zuiden van Bangladesh hebben moslims vijf boeddhistische tempels in brand gestoken en meer dan 1.000 huizen beschadigd. Aanleiding van de woede is een foto op Facebook waarop een man staat die een koran betrappelt.
Hindoes ruimen de schade op in hun tempel in Karachi, die aangevallen is door moslims.

De moslims beschouwen de foto als een belediging en de publicatie op de sociaalnetwerksite ontketende meteen veel boosheid en woede. Duizenden mensen trokken nog voor het ochtendgloren naar de tempels in het district Cox's Bazar, op 350 kilometer van Dhaka.

Niet alleen vijf tempels maar ook een duizendtal huizen van boeddhisten werden in brand gestoken of beschadigd. De manifestanten eisten ook dat de man die de foto op Facebook plaatste, aangehouden zou worden.

Het leger werd ingezet om de woedende menigte tot bedaren te krijgen. "De situatie is momenteel onder controle", zegt Mohammad Zainul Bari, bestuurder van het district. 

Bangladesh telt 160 miljoen inwoners en is overwegend islamitisch. Amper 0,7 procent is boeddhistisch.