Zuinigste wagens zijn niet populair meer

De meest zuinige en milieuvriendelijke auto's zijn niet langer de meest verkochte modellen. Dat komt omdat de federale ecokorting is weggevallen, zegt Febiac, de organisatie van de autosector.

De federale korting bij de aankoop van een auto met een lage CO2-uitstoot werd eind vorig jaar afgeschaft. Daardoor verkopen de meest zuinige auto's niet langer zo goed als voorheen, zegt Febiac. De gemiddelde CO2-uitstoot van alle verkochte wagens is voor het eerst in jaren gestegen van 123 gram per kilometer in 2011 naar 131,2 gram per kilometer nu.

"Het duidt erop dat de fiscale aanmoediging voor de meest milieuvriendelijke wagens werkt", zegt Joost Kaesemans van Febiac. "Ik geef toe dat de ecopremie op den duur erg veel geld begon te kosten en dat het misschien gegeven werd aan te veel nieuwe wagens. Maar het is toch de bedoeling dat we naar steeds milieuvriendelijker gaan en dan kan zo'n premie helpen."

Bij de bedrijfswagens is de trend omgekeerd. Door de hogere belasting op die wagens kiezen de bedrijven voor kleinere en dus zuiniger wagens.

Groene premie 3 jaar lang

De premies werden in 2008 in het leven geroepen om het wagenpark te vergroenen. Auto's met een CO2-uitstoot van 105 tot 115 gram per kilometer hadden recht op 3 procent korting. Stoten ze minder dan 105 gram per kilometer uit, dan betaalde de overheid 15 procent.