"Allemaal carpoolen op 3 oktober"

De mobiliteitsclub VAB roept automobilisten op om overmorgen, de dag van de treinstaking, te carpoolen. Zo tonen ze zich solidair met treinreizigers, luidt het. De carpoolservice Taxistop merkt dat meer mensen zich kandidaat stellen om te carpoolen.

De treinstaking is volgens een persmededeling van VAB "de ideale gelegenheid" voor automobilisten om het carpoolen eens uit te testen. Zo kunnen ze zich solidair tonen met treinreizigers en bovendien wordt het verwachte fileleed beperkt.

Vorige week beslisten de twee grote spoorvakbonden om op 3 oktober een 24 urenstaking te houden. Ze protesteren tegen de plannen van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) voor een tweeledig spoorbedrijf. De vakbonden willen liever terug naar één spoorbedrijf, zoals vroeger.

Meer inschrijvingen bij Taxistop

De carpoolservice van Taxistop merkt vanmiddag al een verviervoudiging van het aantal nieuwe inschrijvingen op de website. "Waar dat op een reguliere dag een 50-tal inschrijvingen zijn, zaten we vanmiddag al op een 200-tal", zegt Angelo Meuleman. 

Op een gewone dag telt de website 3.000 à 4.000 carpoolaanbiedingen. Tijdens de vorige nationale treinstaking waren dat er een 1.000-tal meer.