"GAS-boetes gebruiken als stok achter de deur"

GAS-boetes zijn volgens Siegfried Bracke (N-VA) en Pieter De Crem (CD&V) een stok achter de deur. Beiden zien ze een belangrijke rol weggelegd voor GAS-boetes in hun stad en gemeente. Vlaams Belanger Filip Dewinter wil dan weer geen "gendarme de Saint-Tropez", maar wel "robocops".

Pieter De Crem, CD&V burgemeester in Aalter, woont in een "relatief" rustige gemeente. "Ook voor ons is veiligheid een thema", zegt hij. De Crem riep in Aalter een reglement voor nachtwinkels in het leven. "Een bewijs dat burgemeesters wel wat kunnen doen aan veiligheid en overlast."

N-VA'er Siegfried Bracke opteert dan weer voor een "lik-op-stukbeleid" in zijn Gent. "We mogen veiligheid niet onderschatten, maar ook niet overroepen."

Filip Dewinter pakt uit met negentien volle bladzijden over het thema veiligheid in zijn Vlaams Belangprogramma voor de stad Antwerpen. "Terecht. Het swingt de pan uit. Recht op veiligheid is er voor iedereen", zegt hij. "De angst moet van kamp veranderen", voegt hij daar aan toe.

"Een burgemeester kan veel doen"

In Gent ligt het probleem volgens Bracke vooral bij "groepen". "Het gaat specifiek over Bulgaarse groeperingen in onze stad." Volgens de N-VA-lijsttrekker doet "het er niet toe" over waar je vandaan komt. "Er is de wet, die moet men naleven."

Is het dan geen uitsluitende bevoegdheid van federaal niveau? "Maar een burgemeester kan wel heel veel doen", zegt De Crem.

Ook Siegfried Bracke ziet heil in de "politieke wil" van een burgemeester om criminaliteit en overlast aan te pakken. Dewinter wil vooral dat een "wildplasser" niet wordt gezien als een crimineel.

Criminoloog Brice De Ruyver mengt zich ook in het debat. Hij is tevreden dat dat politici de problemen durven benoemen en bevestigt dat er problemen zijn met "bepaalde groepen".

"Let op het is wel een breed palet aan criminele groepen", zegt De Ruyver. "Maar overlastfenomen en inbraken kunnen zeker ook aangepakt worden door burgemeesters."

"Geen gendarme de Saint-Tropez, maar wel robocop"

GAS-boetes zijn handige instrumenten die de politie dan kan gebruiken. Gents burgemeester Daniël Termont (SP.A) ijvert zelfs voor GAS-boetes vanaf twaalf jaar. "Op die manier kunnen we beginnen te communiceren met de ouders", aldus Termont.

Bracke, concurrent van Termont in de Arteveldestad, benadrukt de manier waarop deze GAS-boetes moeten worden gebruikt. "Je moet geen boetes uitschrijven voor neuspeuteren."

Burgemeester van Aalter De Crem staat achter het gebruik van GAS-boetes. "Het werkt. GAS-boetes hebben een ontradend karakter."

Dan dringt de vraag zich op of de politie in een stad of gemeente een frequenter gebruik van GAS-boetes aankan. "Er moet om te beginnen al meer blauw op straat, bepaalde politiezones zijn wel ondebemand", zegt De Crem.

Dewinter drukt zich op een andere manier uit. "Ik wil geen gendarme de Saint-Tropez, maar wel een robocop." Nog volgens Dewinter is de uitstroom bij de politie groter dan de instroom.

lees ook