"Geboortebeperking moet bespreekbaar zijn"

De burgemeester van Brussel Freddy Thielemans (PS) vindt dat geboortebeperking bespreekbaar moet zijn. Met de uitspraak opent hij een moeilijk maar prangend debat. De demografische boom zet zich door in de hoofdstad, waardoor het absolute aantal armen sterk stijgt. "Zoveel mogelijk kinderen hebben is onverantwoord", zegt Thielemans.

Thielemans deed de uitspraken op het debat "Wij Brusselaars". Zijn woordvoerder verduidelijkte dat de uitspraak geen plan of programmapunt is. Het is sowieso geen gemeentelijke bevoegdheid. "Maar het is een feit: we hebben in Brussel veel gezinnen met zeven, acht kinderen. Die vragen een sociaal appartement, maar zulke appartementen bestaan gewoon niet."

Demografische boom verarmt Brussel

Het geboortecijfer stijgt in België het sterkst in het Brussels Gewest. In 2011 telde het meer dan 1,1 miljoen inwoners. Tegen 2060 zouden dat er 1,5 miljoen zijn.

De Welzijnsbarometer toont aan dat de demografische boom Brussel verarmt. Bijna alle armoede-indicatoren duiken al enkele jaren in het rood. Door de demografische boom stijgt het aantal armen sterk. Ook de kinderopvang en de scholen staan in Brussel door de demografische boom onder enorme druk.

Thielemans bindt met zijn uitspraak de kat de bel aan en noemt ook bepaalde bevolkingsgroepen. "Het probleem vind je zowel bij islamitische als joodse gezinnen en zelfs bij christenen." Hij vindt dat geboortebeperking op zijn minst bespreekbaar moet zijn.

Filosoof Johan Braeckman van de Universiteit Gent treedt hem bij in "De ochtend" op Radio 1. "Het lijkt mij op zich een zeer normale zaak om de kennis van geboortebeperking en gezinsplanning te willen overbrengen. Het is in ieders belang om het bevolkingsaantal niet uit de hand te laten lopen."

Andere partijen vinden geboortebeperking slecht idee

De andere partijen reageren verbouwereerd. MR-kopman Alain Courtois, die Thielemans bij de gemeenteraadsverkiezingen van de troon wil stoten, vindt het idee maar niets. Minister Joëlle Milquet, die de CDH-lijst in Brussel-stad trekt, kan maar moeilijk geloven dat Thielemans de uitspraak zou hebben gedaan.

Maar ook uit de eigen PS komt kritiek. Philippe Moureaux, de burgemeester van Molenbeek, laat via Twitter weten het niet eens te zijn met de uitspraak van Thielemans. "In een vrije samenleving is het hebben van een kind een recht en een rijkdom. Dat wordt niet onderhandeld."

Thielemans zet in een persmededeling nog eens de puntjes op de i. Hij zegt dat hij nooit verklaard heeft voorstander te zijn van geboortebeperking. Maar het debat voeren, moet wel mogelijk zijn.