"Gemeenten maken van jongerengedrag probleemgedrag"

Groen verzet zich tegen een uitbreiding van het systeem van de GAS-boetes, de gemeentelijke administratieve sancties. "Veel gemeenten hebben de neiging om normaal jongerengedrag tot probleemgedrag te maken", zegt Eva Brems, lijstduwer in Leuven.
Eva Brems is lijstduwer voor Groen in Leuven

Brems ging in "Niet tevreden stem terug" op Eén in debat met Jan Jambon (N-VA, kleine foto), kandidaat-burgemeester in Brasschaat. Jambon toonde zich een duidelijke voorstander van de GAS-boetes als een middel om overlast snel en efficiënt tegen te gaan. "Er zijn nu al 200 gemeenten die het systeem toepassen", merkt hij op.

Voor Brems daarentegen is een bijsturing van het systeem nodig. "Jongeren voelen zich geviseerd en hebben het gevoel dat er niet met hen gepraat wordt", zegt ze. "Veel gemeenten hebben de neiging om normaal jongerengedrag tot probleemgedrag te maken. Iets als rondhangen met vrienden is gewoon jongerengedrag."

Brems vindt dat er te snel naar boetes wordt gegrepen om overlast tegen te gaan. "Het standpunt van Groen is dat er in alle gevallen eerst bemiddeling en indien mogelijk een alternatieve sanctie moet worden gezocht. Want die boetes zijn voor veel mensen echt heel hoog."

Sommigen pleiten al voor een uitbreiding, zodat ook jongeren tot 12 jaar zouden kunnen worden beboet. Momenteel ligt de minimumleeftijd op 16 jaar. Een goede zaak? "Wij vinden dat de leeftijd moet worden verlaagd, maar 12 jaar is echt zeer jong", zegt Jambon. 14 jaar lijkt hem een betere drempel. "Ook een 14-jarige kan behoorlijk over de schreef gaan."

Voor Brems is een verlaging van de leeftijd onbespreekbaar. "Een 14-jarige is niet oud genoeg om sigaretten te kopen of geld van zijn spaarboekje te halen, maar dan zouden we wel zeggen dat die oud genoeg is om boetes te krijgen?"

"Boetes zijn ook niet het enige middel om ouders te motiveren", zegt Brems. "Voor 14-15-jarigen is er de jeugdrechtbank als ze over de schreef gaan. Daar zitten de specialisten om maatregelen te nemen."

Jambon vindt dan weer dat een procedure bij de jeugdrechter opstarten voor kleine vergrijpen overbodig is. Het kost de maatschappij een pak geld en het geeft een gevoel van straffeloosheid want er komt vaak niets van, zegt hij. "Je moet optreden dicht bij de daad, want anders is het pedagogische aspect weg", verdedigt hij de GAS-boetes.

lees ook