"Je kan vrouwen niet zomaar wegmoffelen!"

De Zweedse minister van Handel Ewa Björling heeft verontwaardigd gereageerd op de beslissing van Ikea om in haar catalogus in Saudi-Arabië vrouwen niet te tonen. "Men kan vrouwen niet uit de werkelijkheid wegmoffelen", zegt ze in de Zweedse versie van Metro.

De Zweedse krant Metro toont op haar website twee foto's uit dezelfde catalogus van de meubelgigant. De foto (boven) toont links een Zweedse versie, mét vrouw, man en kinderen in een badkamer en rechts de Saudische versie met alleen maar de vader met zijn kroost.

Volgens Metro is Ikea veel verder gegaan dan het eigenlijk moest, want volgens de Saudische regels mogen vrouwen wel afgebeeld worden, zolang er maar niet veel huid zichtbaar is. In dezelfde krant zegt minister Björling dat dit geval nog maar eens bewijst hoe slecht het gesteld is met de gelijkheid tussen man en vrouw in Saudi-Arabië.

Een woordvoerder van Ikea in Zweden heeft intussen een reactie gegeven aan het Duitse persbureau DPA. Volgens hem heeft de meubelgigant een duidelijke gedragscode, waarin staat dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. De Saudische catalogus zou volgens de woordvoerder bewerkt zijn door de lokale divisie van het bedrijf.

lees ook