"Schone technologie goed voor milieu én economie"

De Vlaamse regering heeft vandaag I-Cleantech gelanceerd, dat is een koepelorganisatie die milieuvriendelijke technologie promoot bij bedrijven, overheden en universiteiten. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie”, klinkt het.

Cleantech staat voor Clean Technology, Engels voor schone en zuivere technologie. “Het is hoog tijd om oplossingen te zoeken voor de klimaatproblematiek”, aldus Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A). “I-Cleantech moet als hefboom fungeren voor een duurzame economische en maatschappelijk ontwikkeling.”

Behalve voor promotie zorgen in het buitenland, moet de koepel ook milieuvriendelijke bedrijven aantrekken. “Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie”, klinkt het bij Peter Tom Jones, voorzitter van de vzw. “We weten dat zuivere technologie heel wat jobs kan creëren in Vlaanderen.”

Naast actie op het Vlaamse niveau, is er ook plaats voor regionale actie. Daarvoor is vandaag een interprovinciaal samenwerkingsakkoord getekend. Elke provincie focust specifiek op één onderdeel van de cleantechsector, zoals water of materialen. In een tweede fase is het de bedoeling dat de provincies hun kennis met elkaar delen.

I-Cleantech wil tegen 2016 zo'n 100 leden uit de bedrijfswereld, bedrijfsfederaties, overheden, kennisinstellingen en het middenveld vertegenwoordigen.