“VS en bondgenoten steunen terrorisme in Syrië”

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft op de algemene vergadering van de Verenigde Naties de VS en bondgenoten beschuldigd van het steunen van terrorisme in zijn land. In Syrië zelf wordt intussen gevochten in de historisch belangrijke Oude Stad in Aleppo.

“Vaste leden van de VN-Veiligheidsraad die in het verleden oorlogen zijn begonnen tegen het terrorisme, steunen nu zelf terrorisme zonder rekening te houden met VN-resoluties”, zegt Walid Muallem, de Syrische minister van Buitenlandse Zaken. “De VS, Frankrijk en andere Westerse landen ondermijnen het vredesproces door terroristen wapens en geld te geven.”

Intussen blijft het bloedvergieten in Syrië aanslepen. Er wordt nu volop gevochten in Aleppo, de tweede stad van het land. Rebellen zijn er in zware gevechten met het Syrische leger verwikkeld in de Oude Stad. Daarbij zijn aan beide zijden zeker tientallen doden gevallen.

Historici vrezen Irakscenario

De gevechten brengen ernstige schade toe aan de historische Oude Stad. De poort van de middeleeuwse citadel van de stad is vernield, een 14e-eeuwse minaret van een school is met de grond gelijkgemaakt en ook de 700 jaar oude el-Mihmandarmoskee ligt grotendeels in puin.

De meeste schade zou er echter zijn in de eeuwenoude Soek (foto onder). De Soek van Aleppo is met zijn 12 kilometer de langste open winkelgalerij in het gehele Midden-Oosten. Door een brand zijn er nu al zo’n 500 winkels vernield.

Experts vrezen voor een Irakscenario waar door de oorlog verschillende eeuwenoude schatten vernield, verdwenen of geplunderd zijn, want ook uit Syrië komen verschillende berichten binnen over plunderingen in musea en andere historische sites. Aleppo is al millennialang een kruispunt van beschavingen. De stad is een van ’s werelds oudste steden. De eerste nederzettingen in het gebied dateren van 8.000 voor Christus.

Doordat kenners van antiquiteiten nog geen toegang hebben gehad tot het gebied en zich voorlopig enkel op foto’s en videobeelden baseren, is de werkelijke schade in het historische centrum van de stad wellicht nog veel groter.