Alweer een “dom” verkiezingsfilmpje

Promotiefilmpjes zijn deze verkiezingen bijzonder populair. In quasi elke gemeente boksen lijsttrekkers, -duwers en alles tussenin met meer of minder middelen een meer of minder geslaagd filmisch portret ineen. David Dessers uit Leuven was graag aan dit circus ontsnapt, maar zijn campagneleider denkt daar anders over. In een satirisch verkiezingsfilmpje bombardeert hij de arme man tegen wil en dank tot filmster.

“Er worden al zoveel domme verkiezingsfilmpjes gemaakt. Ik zie dat eigenlijk niet zitten. Liever niet,” zegt Dessers (Groen) bij de start van de opname. Meteen praat zijn campagneleider buiten beeld op hem in. Een filmpje is nodig voor de exposure en de politicus gaat overstag.

Wat volgt is een slimme montage waarin Dessers het ene na het andere voorkomen uitprobeert om zijn boodschap over te brengen. Van Panamahoed tot streetwize pet, niks lijkt echt te werken. “Dit is precies Ketnet. Ik ben bijna veertig. Wie heeft zoiets geschreven?,” jammert hij. Met een parodie op een weinig origineel N-VA-campagnefilmpje voltooit hij de subtiele aanklacht tegen valse imago’s en holle woorden die in vele filmpjes welig tieren.

“Leuven is van iedereen”

Het filmen gaat door tot Dessers er schoon genoeg van heeft en zijn campagneleider gefrustreerd terechtwijst. Weg met hulpmiddelen, wollig taalgebruik of bizarre sidekicks, hij wil zich gewoon aan de kiezer presenteren: “Het is simpel. David Dessers, lijst Groen, zesde plaats in Leuven. Ok? Leuven is van iedereen dus moeten ze hier dringend naar iedereen beginnen luisteren. Ça va?”

De Nederlandse reportagemaker Ellard Vasen stond in voor de realisatie van het filmpje. De rol van campagneleider wordt vertolkt door de Leuvense dichter Didi De Paris. En David Dessers? Die is letterlijk en figuurlijk zichzelf.

Het foute filmpje van David Dessers

lees ook