Artiesten vragen meer respect voor Sabam

In een open brief in De Standaard hebben meer dan 200 auteurs, acteurs en muzikanten om meer respect voor auteurs- rechtenmaatschappij Sabam gevraagd, verwijzend naar beschuldigingen van Bart Tommelein. De Open VLD'er reageert verbaasd op de uithaal.

Senator Bart Tommelein (Open VLD) beschuldigde Sabam vorige week van foutieve inningen en het inhouden van "gigantische bedragen". "Dit pikken we niet", reageren meer dan 200 auteurs, onder wie Tom Lanoye, Will Tura, Bart Peeters en Alex Callier, in een open brief in De Standaard.

"Het is zo gemakkelijk een schietschijf te maken van Sabam, zeker in verkiezingstijd", aldus regisseur Stijn Coninx (foto), tevens voorzitter van de raad van bestuur van Sabam. "Maar de beschuldigingen bevatten veel onwaarheden en voeden het klimaat dat ze bij Sabam maar wat doen en dat je die auteursrechten dus niet moet betalen. Welnu, wij zijn dat kotsbeu."

Sabam kwam de voorbije jaren wel vaker onder vuur te liggen. Met de open brief willen de kunstenaars hun vertrouwen tonen in de vereniging die bij de eindgebruikers vergoedingen int voor hun werk.

"Sabam is onze vereniging. Ze is niet perfect, ze ondergaat een evolutie en we hebben vertrouwen in de toekomst. Besef wel dat zonder onze auteursrechten, zonder dat geld, velen onder ons minder middelen hebben om te creëren", besluiten de artiesten in de open brief.

"Samen nadenken over modern heffingsmodel"

Bart Tommelein reageert verbaasd op de persoonlijke uithaal van de artiesten in de brief. De fractieleider voor Open VLD in de senaat roept de auteurs op om "samen mee te denken over een modern heffingsmodel dat rekening houdt met de noodzaak voor meer transparantie en dat een billijk evenwicht tussen de rechten van de gebruikers en de rechten van de artiesten nastreeft".

Tommelein haalt op zijn beurt uit naar Sabam, door te zeggen dat de auteursrechtenmaatschappij hem niet nodig heeft om in een slecht daglicht te staan. "Sabam slaagt er de laatste jaren keer op keer in om de consument en de publieke opinie in het harnas te jagen met wereldvreemde pogingen om meer heffingen op te leggen aan de gebruikers", aldus de Open VLD'er.

"Ik pleit niet voor het afschaffen van de auteursrechten en aanverwante rechten", zegt Tommelein nog. "Ik pleit wel voor een eerlijk en transparant model dat elkeen geeft wat hem toekomt, namelijk een billijk inkomen voor alle artiesten en dus ook de opkomende artiesten en onze eigen Vlaamse artiesten en een eerlijk, eenvoudig en transparant betalingsmodel voor de gebruiker."