Asbestleidingen in Heffen worden toch vervangen

Watermaatschappij Pidpa gaat dan toch de waterleidingen vervangen in Heffen, bij Mechelen. In de leidingen zit asbest. Eerder had Pidpa gezegd dat het vervangen van de leidingen niet nodig was, maar na spoedoverleg met het stadsbestuur is dus anders beslist.

De voorbije week was er in de buurt onrust ontstaan over werkzaamheden aan de buizen, waarbij asbeststof zou zijn vrijgekomen. Bart Somers (Open VLD), de burgemeester van Mechelen, liet daarom de werkzaamheden stopzetten. Na overleg vanmiddag met het stadsbestuur en de buurtbewoners is nu beslist om de leidingen te vervangen.

Volgens Pidpa houdt het gebruik van drinkwaterleidingen in asbestcement normaal gezien nochtans geen enkel gezondheidsrisico in. "Maar de afgelopen dagen hebben wij vastgesteld dat het aanwezige leidingnet bijzonder gevoelig is voor lekken en breuken, onder meer door de specifieke ondergrond, de obstakels ter plaatse en de aard van de werken", zegt Alain T'Syen, de woordvoerder van Pidpa. "Daarom zal het leidingnet -nochtans nog in goede staat- vervangen worden."

Burgemeester Somers zegt in een mededeling opgelucht te zijn met de oplossing. "Voor de bewoners van de Steenweg op Heindonk eindigt vandaag een periode van onzekerheid", vindt hij. "Dankzij het nieuwe leidingnet wordt de vrees op lekken en breuken in de toekomst weggenomen."

Alleen al in de provincie Antwerpen ligt er nog ruim 12.000 kilometer aan "asbestbuizen". Die zouden nog tientallen jaren kunnen dienen, maar Somers pleit ervoor om ze al vroeger te vervangen, bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden plaatsvinden. De manier waarop men bij de werken in Heffen met de buizen omsprong, was volgens de Mechelse preventieadviseur "onverantwoord".