Belgen verlaten luchthaven van Kaboel

Het Belgische leger heeft na negen en een half jaar een punt gezet achter de bewaking van de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Een multinationaal commando onder leiding van Hongarije neemt de missie over.

De Belgen stonden sinds februari 2003 onafgebroken in voor de bewaking van de luchthaven. Daarbij vielen geen dodelijke slachtoffers. Tijdens een ceremonie droegen de Belgen gisteren de macht over aan Hongarije. Daarbij was generaal-majoor Henk Robberecht aanwezig als vertegenwoordiger van de generale-staf van Defensie.

De luchthaven is van groot belang voor de westerse troepen in Afghanistan.  Momenteel zijn er nog 115.000 soldaten van de Isaf-macht van de NAVO aanwezig in het land.

In juli vorig jaar viel de beslissing om de bewakingsmissie van de luchthaven stop te zetten. Volgens militairen was het werk in Kaboel behoorlijk onveranderlijk en "ondankbaar" geworden.

Pas na maanden onderhandelingen op het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Casteau, nabij Bergen, werden landen gevonden die bereid waren om de taak van de bijna 300 Belgische soldaten over te nemen.

De helft van die Belgen is overigens al teruggekeerd. De overigen keren tussen 6 en 16 oktober terug. Er volgt ook nog een grote logistieke operatie om het Belgische materiaal, via lucht en zee, terug te brengen.

Aan de bewakingsmissie namen in totaal duizenden Belgen deel die om de vier maanden afgelost werden. Een van de hachelijkste momenten was in september 2007, toen er vier lichtgewonden vielen bij een zelfmoordaanslag met een bomwagen. Na de terugtrekking blijven er nog zo'n 300 Belgen in Afghanistan over.

Frans vertrek

Ook Frankrijk heeft een aantal soldaten teruggetrokken uit Afghanistan. Gisteren verlieten de laatste Fransen de legerbasis van Tagab in het oosten van het land.

De Fransen waren sinds juli 2008 aanwezig geweest op de basis. Tijdens een korte ceremonie droegen ze de macht over aan het Amerikaanse leger.

Na de terugtrekking uit het district Surobi in juli vormt het vertrek uit Tagab een nieuwe belangrijke etappe in de terugtrekking van de Franse troepen uit Afghanistan.

Een jaar geleden waren nog 4.000 Franse soldaten actief in Afghanistan. Tegen midden oktober zouden er nog zo'n 2.550 soldaten op Afghaanse bodem blijven en eind dit jaar wordt dat aantal verder verminderd tot 1.500 soldaten. Midden volgend jaar zouden er nog slechts 500 Franse soldaten overblijven.

Tweeduizend doden

Aan een controlepost in de oostelijke provincie Wardak zijn twee Amerikanen en drie Afghanen om het leven gekomen bij een schietpartij. Het is nog niet duidelijk wat er juist gebeurd is. Volgens sommige bronnen heeft een van de Afghaanse soldaten het vuur geopend op zijn Amerikaanse collega's. Er is een officieel onderzoek opgestart.

Met dit laatste incident is het aantal doden bij de Amerikaanse soldaten in Afghanistan opgelopen tot 2.000. Dat cijfer komt van het Pentagon. Volgens de onafhankelijke organisatie iCasualties staat het dodental zelfs al op 2.125. Het aantal gewonde Amerikaanse soldaten is opgelopen tot 17.644.