Breekt N-VA meerderheid Leefbaar Merksplas?

Merksplas werd de voorbije 12 jaar bestuurd door Leefbaar Merksplas. De partij heeft momenteel met 14 op de 19 zetels een zeer ruime meerderheid. CD&V en Groen volgden zes jaar geleden op ruime afstand, maar deze keer moet burgemeester Frank Wilrycx ook rekening houden met de N-VA.

Burgemeester Wilrycx behaalde in 2006 een monsterscore met 2.356 voorkeurstemmen. Hij hielp zijn partij daarbij aan ruim 67% van de stemmen. Leefbaar Merksplas mag dus flink wat stemmen verliezen om toch nog een absolute meerderheid te behouden. De partij is er alvast klaar voor om ook in de komende legislatuur het beleid in de gemeente uit te stippelen.

“Twaalf jaar Leefbaar Merksplas heeft de gemeente grondig veranderd. Op alle vlakken werd de gemeente in een nieuw kleedje gestoken”, zegt Wilrycx. “Om de toekomstige uitdagingen waarvoor de gemeente Merksplas staat, het hoofd te bieden, komt Leefbaar Merksplas met een ploeg die ervaring en jeugdige inzet combineert. Met een heldere visie en een niet aflatende inzet willen wij ook de volgende jaren het bestuur in Merksplas uitmaken.”

De voltallige lijst van 19 kandidaten bevat naast lijsttrekker Frank Wilrycx ook de schepenen Frans Dielis, Kris Govers, Karel Lenaerts, Monique Quirynen en OCMW-voorzitster Josée Van Aert. De lijst wordt aangevuld met zeven gemeenteraadsleden, twee OCMW-raadsleden en vier nieuwkomers.

N-VA wil absolute meerderheid breken

Nieuwkomer N-VA hoopt de absolute meerderheid van Leefbaar Merksplas te breken. De lokale afdeling van de N-VA werd anderhalf jaar geleden opgericht. In die periode slaagde de partij erin om een voltallige lijst bijeen te krijgen.

Tine van der Vloet zal de lijst trekken en op nummer twee staat Koen Verheyen. “Het is een uitdaging om het nationale succes van de N-VA naar Merksplas over te brengen”, zegt voorzitter Tine van der Vloet. “Voorheen konden de Spetsers lokaal niet op de N-VA stemmen, maar nu zal dat wel het geval zijn.”

Ria Severeyns trekt CD&V

Oppositiepartij CD&V schuift gemeenteraadslid Ria Severeyns naar voren als lijsttrekker. Fractieleider Hans Geerts staat op de tweede plaats. Op de derde plaats staat KVLV-voorzitster Bertha Adriaensen, gevolgd door OCMW-raadslid Herman Pelkmans. Onderaan duwen oud-fractieleider Ad Sommen en gemeenteraadsleden Annelies Verheyen en Werner Van Baekel de lijst.

Op de lijst staan in totaal acht nieuwkomers. “Met deze sterk vernieuwde lijst, die een mooie mengeling is van jong talent en ervaring, gaat CD&V Merksplas de politieke strijd aan”, klinkt het bij CD&V.

Jef Schoofs trekt de groenen

Net zoals de drie andere partijen heeft ook Groen een voltallige lijst van 19 kandidaten. Lijsttrekker wordt Jef Schoofs. Onderaan duwt Walter Van Pelt de lijst. “Samen met een frisse jonge lijst willen we blijven gaan voor het versterken van de progressieve stem in de Merksplasse gemeenteraad”, zegt lijsttrekker Jef Schoofs.

Jef Van Nooten

lees ook