Delhaize schrapt zijn City-winkels

De warenhuisketen Delhaize stopt met het concept van de City-buurtwinkels. Die zullen worden verzelfstandigd tot Proxy-vestigingen.

De City-vestigingen van Delhaize werden in de grote steden gevestigd en waren bedoeld als buurtwinkels met de nadruk op verse producten. In een mededeling zegt het bedrijf nu dat dat concept de verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken.

Delhaize wil de 15 City-filialen in ons land nu omvormen tot Proxy-winkels. Dat betekent dat ze een zelfstandige uitbater zullen krijgen. Volgens Delhaize zouden die beter kunnen inspelen op de lokale omstandigheden.

In de City-winkels werken 420 mensen. De 280 werknemers met een contract van onbepaalde duur zullen kunnen overstappen naar een Delhaize-supermarkt in de buurt. Wat er met de andere werknemers zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

De socialistische bediendenvakbond BBTK is bang dat er nu honderden banen verloren zullen gaan. In de eerste plaats de City-werknemers met een tijdelijk contract, maar door de overplaatsing van andere mensen zouden er ook bij de gewone supermarkten tijdelijke banen kunnen sneuvelen. De bond vreest dat Delhaize zo honderden mensen aan de deur zal zetten.