Georgiërs kiezen een nieuw parlement

In Georgië zijn de stembussen opengegaan voor de verkiezing van een nieuw parlement. De stembusslag is een test voor de macht van president Michail Saakasjvili en zijn partij die nu een absolute meerderheid heeft.

De partij van Saakasjvili wordt uitgedaagd door een coalitie van zes partijen die wordt  geleid door Bidzina Invanisjvili, een miljardair die zijn fortuin in Rusland heeft gemaakt.

De pro-westerse Saakasjvili is al bijna negen jaar aan de macht. Hij staat onder grote druk om de verkiezingen vrij en eerlijk te laten verlopen. Beide partijen hebben beloofd de verkiezingsuitslag te aanvaarden als die de goedkeuring krijgt van de internationale waarnemers.

Onder Saakasjvili is Georgië een bondgenoot geworden van de Verenigde Staten en heeft het land de ambitie om lid te worden van de NAVO en de Europese Unie. Invanisjvili, die door zijn tegenstander ervan beschuldigd wordt een stropop van Rusland te zijn, heeft beloofd de huidige pro-westerse koers voort te zetten, al wil hij de banden met Moskou tegelijkertijd verbeteren.

De oppositie bekritiseert Saakasjvili vanwege zijn autoritaire bestuur. Zijn partij heeft momenteel 119 van de 150 zetels in het parlement. Als hij die meerderheid kan handhaven, dan kan hij een groot deel van zijn macht behouden, ook al loopt zijn termijn als president volgend jaar af. Dan worden er immers grondwetsherzieningen van kracht die de macht van de president beperken en die van de premier versterken. Die premier zal dan rechtstreeks door het parlement worden gekozen.