Hou de lijsttrekkers vanaf nu aan hun beloftes

"De vragende partij" is haar laatste fase ingegaan: de beloftes van de lijsttrekkers zijn vannacht gepubliceerd. Waarvoor engageren ze zich? U speelt daarin een belangrijke rol, door hen aan hun belofte te houden. Hoe meer stemmen de lijsttrekker haalt, hoe duidelijker de wens van de bevolking om de daad bij het woord te voegen.

Drieënhalve maand na het startschot van "De vragende partij" - op 14 juni - gaat het participatieve project van VRT Nieuws de finale fase in.

Twee maanden lang konden de bezoekers van "De vragende partij" naar hartenlust voorstellen indienen om het beleid in hun gemeente een andere, betere, misschien zelfs verfrissend nieuwe richting in te sturen.

Meer dan 10.000 voorstellen werden gelanceerd. Sommige werden druk becommentarieerd in het forum, door andere bezoekers, maar ook door lijsttrekkers en andere kandidaten die zich in de discussie mengden. Bezoekers konden de voorstellen steunen en zo de top 10 in stemmen, belangrijk want de tien meest gesteunde vragen zouden later beantwoord worden door de lijsttrekkers.

Standpunten

Eind augustus was het dan de beurt aan de lijsttrekkers zelf. Zij kregen vijf weken lang twee keer per week een voorstel voorgeschoteld - het meest gesteunde voorstel op dat moment - en kregen de kans om er een officieel partijstandpunt aan toe te voegen. Soms reageerden ze positief op de voorstellen, soms terughoudend en soms ronduit negatief en durfden ze dat ook met zoveel woorden te zeggen.

Voorstellen indienen kan niet meer

Vorige week zijn de laatste voorstellen doorgestuurd naar alle lijsttrekkers. Nieuwe voorstellen indienen heeft dan ook geen zin meer en kan ook niet meer. Ook op de bestaande voorstellen stemmen, heeft geen zin meer.

U stelde voor, wat beloven zij?

In de plaats daarvan is het aan de lijsttrekkers om hun standpunten om te zetten in concrete beloftes. Want daar draait het bij verkiezingen om: waarvoor willen de lijsttrekkers zich engageren? Zijn er voorstellen die ze in de praktijk willen, kunnen en durven omzetten?

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

  • De lijsttrekkers formuleren drie beloftes.
  • We vragen hen uitdrukkelijk om een belofte te doen op het meest gesteunde voorstel in hun gemeente.
  • Voor de twee andere beloftes mogen ze een eigen keuze maken uit de top 10 van meest gesteunde voorstellen.

Het tiende standpunt en de drie beloftes werden vannacht tegelijkertijd gepubliceerd.

Hou hen aan hun woord

Het staat de lijsttrekkers uiteraard vrij om hun beloftes te formuleren hoe zij dat wensen. Maar ook hier geldt: belofte maakt schuld. De bevolking verwacht geen woorden, maar daden.

Daarom kunt u de lijsttrekkers vanaf nu aan hun belofte(s) houden. Hoe doet u dat? Door op de knop "Hou me aan mijn woord" te klikken. Hoe meer stemmen de lijsttrekker haalt, hoe duidelijker de wens van de bevolking om de daad bij het woord te voegen.

En dan blijft nog één vraag over. Welke voorstellen zullen na 14 oktober het bestuursakkoord in uw gemeente halen? We zijn even benieuwd als u ongetwijfeld bent.

lees ook