Iraanse nieuwssite excuseert zich na blunder

De satirische Amerikaanse website The Onion heeft een nieuw slachtoffer gemaakt. Een volledig uit de duim gezogen artikel waarin te lezen staat dat Mahmoud Ahmadinejad bij de Amerikaanse kiezer populairder is dan Obama, pronkte urenlang op een Iraanse nieuwswebsite.

De meerderheid van de blanke Amerikanen ziet liever de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in het Witte Huis verblijven dan huidig president Barack Obama. Dat nepbericht over een zogenaamde opiniepeiling werd enkele dagen geleden gepubliceerd op The Onion, een satirische website vergelijkbaar met De rechtzetting en Het nieuws van morgen bij ons.

Dat satirische bericht werd bijna woord voor woord overgenomen door het Iraanse persagentschap Fars. Alleen de passage over Ahmadinejad die meermaals de Holocaust heeft ontkend en zijn betrokkenheid bij het laten terechtstellen van politieke gevangenen, werd geschrapt.

Nadat duidelijk werd dat het om een vals artikel ging, bood het persagentschap zijn excuses aan via Twitter. Een medewerker van Fars verwoordde het als volgt: "Het artikel werd overgenomen van de satirische website The Onion en bij vergissing op de Engelstalige versie van onze website geplaatst, waar het 2 uur is blijven staan."

Ondanks die excuses is de medewerker er niet van overtuigd dat het artikel grote onwaarheden bevat. "Hoewel het een vergissing was om het te publiceren, denk ik dat een echte poll zou uitwijzen dat de Amerikanen om het even welke politicus liever zouden zien dan de huidige Amerikaanse president."

lees ook