Japanse regering volledig herschikt

In Japan hebben alle ministers hun ontslag ingediend. De Japanse premier Yoshihiko Noda herschikt zijn kabinet grondig. Zo wil hij zijn populariteit opkrikken in aanloop naar de vervroegde verkiezingen en de banden met China verbeteren, na een conflict tussen beide landen over de Senkaku-eilanden.

Premier Noda, onlangs herkozen aan het hoofd van de centrumlinkse regeringspartij DPJ, zal vandaag zijn nieuwe regering aankondigen. Naar Japanse traditie neemt de voltallige regering eerst ontslag en wordt dan de herschikking bekendgemaakt.

Noda herschikt zijn regering in aanloop naar de vervroegde verkiezingen. Minister van Financiën Jun Azumi zou zijn portefeuille opgeven. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zouden hun functie mogen behouden, ondanks het diplomatieke gevecht met China over de Senkaku-eilanden.

Met de herschikking hoopt Noda zijn populariteit ook op te krikken na de goedkeuring van de omstreden verhoging van de consumptietaks. In ruil voor de goedkeuring van die taks beloofde Noda de rechtse oppositie vervroegde verkiezingen.