Keersluizen rond Gent blijven voorlopig dicht

Voorlopig blijven de keersluizen rond Gent dicht. Die sluizen zijn tijdelijk gesloten om verdere vervuiling tegen te gaan. De afgelopen week zijn tonnen dode vis uit de Schelde gehaald. De stuw van Evergem werd zaterdag al heropend.

Vorige week werd de Schelde getroffen door massale vissterfte door te weinig zuurstof in het water. De zuurstofdaling is wellicht het gevolg van vervuiling, maar de oorzaak is nog niet achterhaald. De keersluizen rond Gent blijven dus voorlopig dicht. De stuw van Evergem werd zaterdag al opnieuw geopend, om te vermijden dat het waterpeil te laag staat in het kanaal Gent-Terneuzen.

"In Zwijnaarde is de waterkwaliteit aanzienlijk verbeterd en werd maandag de zuurstofnorm bereikt, daar waar het dit weekend nog het slechtste punt was", aldus Bart Van Besien, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij.