Laatste hoogovens in Lotharingen doven uit

De staalgroep ArcelorMittal gaat de twee hoogovens in de Oost-Franse stad Florange sluiten. Dat is bijzonder vervelend voor de Franse president François Hollande.

De hoogovens in Florange, vlakbij de Duitse grens, lagen al meer dan een jaar stil, maar nu heeft ArcelorMittal beslist om ze te sluiten. Daardoor verliezen 629 van de 2.700 arbeiders in de fabriek hun baan. De arbeiders hebben intussen de site van Florange bezet.

ArcelorMittal belooft wel om de andere activiteiten in de staalfabriek te behouden. Ook heeft Mittal de Franse regering beloofd omdat de hoogovens van de hand te doen als er een koper gevonden wordt. De kans is echter wel klein.

De kwestie is erg vervelend voor de Franse president François Hollande. Tijdens zijn verkiezingscampagne had hij nog een bezoek gebracht aan de fabriek in Florange. De populariteit van Hollande is de voorbije maanden fors gedaald, te meer omdat er drie miljoen Fransen zonder werk zitten. 

Eind vorig jaar kondigde ArcelorMittal ook al de sluiting van de laatste twee hoogovens in Luik aan. De Europese markt voor staal is de voorbije jaren fors kleiner geworden en ArcelorMittal wil komaf maken met de overcapaciteit. 

Wieg van de Franse industrialisering

Het uitdoven van de twee hoogovens is ook historisch: in de regio Lotharingen kwam in de 18e en de 19e eeuw de industrialisering in Frankrijk op gang door de aanwezigheid van kolen en ijzererts.

Enkele decennia geleden werkten er daar nog 74.000 staalarbeiders, maar dat aantal is teruggebracht tot enkele duizenden. Een aantal pogingen tot reconversie bleken niet altijd even succesvol.

Dat betekent nog wel niet het einde van de Franse staalindustrie. Veel productie is al langer verhuisd naar Duinkerke en de buurt van Marseille, die allebei aan zee liggen.