Leidt Turtelboom een dubbelleven?

Opschudding in Antwerpen: Annemie Turtelboom speelt dubbel spel. In de Scheldestad trekt ze op 14 oktober de lijst voor Open VLD maar tegelijk doet ze in het Duitse Stuttgart een gooi naar de sjerp van Oberbürgermeisterin. Onder het pseudoniem Bettina Wilhelm voert ze er campagne met de slogan “Nah. Näher. Am Nächsten.”

Niks is minder waar natuurlijk. Turtelboom is nog steeds haar eigenste zelf als boegbeeld van de Antwerpse liberalen. Maar ook Bettina Wilhelm is een vrouw van vlees en bloed die zich wel degelijk kandidaat stelt als burgemeester in Stuttgart.

Het toeval wil dat de fysieke gelijkenis tussen onze minister van justitie en de politica uit de deelstaat Baden-Württemberg bijzonder treffend is. Beide dames hebben een opvallende weelderige zwarte haardos.

Bettina Wilhelm is 48. Ze is getrouwd en heeft twee dochters. In tegenstelling tot Turtelboom heeft zij reeds burgemeesterservaring op zak. Sinds 2009 zwaait ze de plak in de stad Schwäbisch Hall. Nu probeert ze als “parteilose Kandidatin der SPD” ook in Stuttgart het hoogste schavotje te bereiken.

Voor Turtelboom kan het misschien een troost zijn: mocht het voor haar in Antwerpen op 14 oktober niet lukken, dan kan ze probleemloos aan de slag als lookalike bij onze oosterburen.

Alexander Verstraete

lees ook