Lijsttrekkers zeggen "neen" tegen nieuwe zwembaden

De lijsttrekkers hadden in “De vragende partij” tot vanochtend tijd om drie beloften te sturen. Eén belofte over het meest gesteunde voorstel en twee naar keuze uit de top tien. Soms is een belofte ook een belofte om iets niet te doen.

Soms vinden oudere staatsmannen elkaar, ook als ze elkaar niet zo goed kennen. Twee politieke tenoren, Louis Tobback (SP.A) in Leuven en Yves Leterme (CD&V) in Ieper, zijn formeel: Neen, er is geen geld voor een zwembad.

De kiezer in beide steden weet dus waar hij aan toe is, want beide politieke tenoren maken veel kans om na de verkiezingen de plak te zwaaien in hun gemeente.

Het voorstel in Leuven:

  • “Ik stel voor dat we een 50m-zwembad bouwen in onze provinciehoofdstad: niet meer op een hoopje zwemmen en geen wachtlijsten meer bij de zwemscholen. Eindelijk het tekort aan zwemwater opgelost!"

"Geen geld voor zwembad"

Louis Tobback antwoordt: “Er zal in de komende legislatuur geen 50m-bad gebouwd worden tenzij de Vlaamse regering of de overheid dit minstens gedeeltelijk betaalt (bouw en exploitatie). Er zal wel zwemwater bijkomen door de totale vernieuwing en uitbreiding van Wilsele (nieuwe sportaccomodatie incluis).”

Wilsele is een deelgemeente van Leuven met een tijdelijk gesloten zwembad. Bij de meeste andere lijsttrekkers klinkt hetzelfde besluit.

Bijvoorbeeld de N-VA: “De betekenis van olympische 50m zwembaden overschrijdt het lokale niveau. Leuven kan de bouw van een dergelijk zwembad niet zelf financieren. (…)”
 

Ook in Ieper

In Ieper gaat de discussie over de renovatie van een, in het verleden erg populair, openluchtzwembad.

Leterme bekent kleur: “Beleid voeren is vaak keuzes maken. Op vlak van sportbeleid is een openluchtzwembad voor ons geen prioriteit. De mogelijkheid van een zwemvijver kan wel bekeken worden.”

De SP.A zit op dezelfde lijn: “Hier iets beloven wetende dat het heel veel geld zal kosten (beschermd) is niet verstandig. De financiële middelen kunnen beter besteed worden aan een openlucht recreatiezone met zwemmogelijkheid aan Dikkebusvijver.”

Wel in Roeselare

Roeselare is een uitzondering. Daar belooft CD&V wel een zwembad. Het zou er snel moeten staan. Het dossier is zo goed als klaar en burgemeester Luc Martens is al popelend op zoek naar een aannemer.

Erik Wijnen
 

lees ook