Manifesta 9 lokt zo'n 100.000 bezoekers

Het kunstenproject Manifesta 9, dat dit jaar plaatsvond in Genk, is afgelopen. Volgens de organisatie hebben een op de vijf Genkenaren de biënnale voor hedendaagse kunst bezocht. In totaal zijn er zo'n 100.000 bezoekers afgezakt naar Genk.

De Mexicaanse curator Cuauhtémoc Medina ontwikkelde voor Manifesta 9 een concept dat inspeelde op de sociale en maatschappelijke impact van het recente mijnverleden in Limburg.

In totaal hebben zo'n 100.000 mensen de biënnale voor hedendaagse kunst bezocht, onder wie 12.000 Genkenaren. "Dat is voor ons een serieuze opsteker", zegt coördinator Ann Vanderheyden. "Een biënnale lijkt op het eerste gezicht voor een nichepubliek, maar het concept sloeg dus ook aan bij de Genkenaren."

De biënnale Manifesta 9 liep van zaterdag 2 juni tot en met zondag 30 september op de site van de oude mijn in Waterschei bij Genk.