Marxistisch historicus Hobsbawm overleden

De invloedrijke Britse historicus Eric Hobsbawm is overleden. Hij werd 95. Hobsbawm was een marxistisch historicus en lid van de Engelse communistische partij. Zijn bekendste werk is de vierdelige reeks "The Age of", een geschiedenis van de 19e en 20e eeuw.

Hobsbawm werd in 1917 geboren in een joodse familie in Alexandria en groeide op in Wenen en Berlijn. In 1933, het jaar dat Hilter aan de macht kwam, verhuisde hij met zijn familie naar Groot-Brittannië. Hij studeerde in Cambridge en werd hoogleraar aan de Birkbeck universiteit (Londen).

Hobsbawm werd in de jaren 30 lid van de communistische partij van Engeland en de daaraan verbonden "Historische groep van de communistische partij". Die groep viel uiteen na de Russische inval in Hongarije in 1956, maar Hobsbawm bleef lid van de partij, al veroordeelde hij de inval wel.

Ondanks zijn lidmaatschap van de communistische partij, spaarde hij ook zijn kritiek niet op de uitwassen van het systeem. Vanaf de jaren 60 werd hij meer gematigd in zijn politieke overtuiging, al bleef hij duidelijk in het linkse kamp. In de jaren 80 steunde Hobsbawm Neil Kinnocks transformatie van de Labour Party. Die maakte de weg vrij voor "de derde weg", New Labour en Tony Blair.