Militairen vechten om stem van de kiezer

In het strijdperk der gemeenteraads-verkiezingen vechten niet enkel politici mee maar ook militairen. Een 100-tal Vlaamse soldaten heeft zich kandidaat hebben gesteld. Bijna de helft van hen staat op de lijst van de N-VA of Vlaams Belang.

Militairen die hun gevechtstenue inruilen voor een politieke "combat dress" om op de wekelijkse markt campagne te voeren. Het blijft enigszins uitzonderlijk. Tot juli 2006 mochten beroepssoldaten immers geen politiek mandaat opnemen. Het wettelijke verbod ging terug tot 1916, maar werd met de uitbreiding van de politieke rechten van militairen, tijdens de ambtsperiode van toenmalig minister van Landsverdediging André Flahaut (PS), van tafel geveegd.

Kristine Dilen, helikopterpiloot bij Defensie, is een van de beroepsmilitairen die de wetswijziging nu aangrijpt om aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober deel te nemen. Op de lijst van de N-VA in Zemst zal ze op de twintigste plaats staan. "Nu de kinderen wat ouder zijn, heb ik wat meer vrije tijd", stelt Dilen, "tijd die ik nuttig wil gebruiken".

Maar is een militair beroepsleven wel altijd verenigbaar met een politiek engagement? Een vraag die de collega's van de RTBF in een reportage voorlegden aan Dilen. Zij verdedigt immers de kleuren van een partij die aanstuurt op de splitsing van het land, zo meenden de journalisten, en dat terwijl alle soldaten toch trouw zweren aan de koning.

Trouw aan de koning tot aan de taalgrens?

"Defensie is een grote organisatie en een weerspiegeling van de maatschappij", antwoordt Dilen. "Ik denk dat bij de militairen, die zich kandidaat hebben gesteld, diezelfde weerspiegeling dus is terug te vinden. En de N-VA is op dit moment met name de grootste partij in Vlaanderen."

"Mijn engagement om de lokale N-VA-afdeling in Zemst te steunen, ligt bovendien ook mijlenver van de nationale partijpolitiek", pareert ze de kwestie over de eed van trouw. "Ik geloof in de lijsttrekker (Veerle Geerinckx, red.), ik geloof in het programma en ik heb nog maar enkel positieve reacties gekregen."

Dilen vindt dan ook dat de RTBF het veel te eng heeft voorgesteld. Desalniettemin blijkt uit cijfers van de Vlaamse regering dat ruim 47 procent van de deelnemende militairen, op 14 oktober, op een lijst van de N-VA of Vlaams Belang staat. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat ook beroepsmilitairen op rust in de statistiek werden opgenomen.

Ruim 27 procent van het totaal stelt zich kandidaat voor de N-VA, 20 procent voor Vlaams Belang, bijna 10 procent sluit zich aan bij Open VLD, ruim 12 procent doet dat bij CD&V en 11procent van de soldaten staat op een lijst van Groen of de SP.A (5 procent voor de SP.A, 2,5 procent voor Groen en 3,5 procent voor een kartellijst van beide). Het resterende deel van de militairen vond een plaats op een lokale lijst.

Opmerkelijk: ook Ingrid Baeck, woordvoerder van Defensie, zal net zoals Kristine Dilen, in Zemst meedingen naar de stem van de kiezer.  Baeck staat op plaats 24 van de CD&V-lijst. Benieuwd of in Zemst en de andere Vlaamse gemeenten ook camouflagekleuren gebruikt zullen worden om de kiezer te verschalken.

lees ook