Nederlandse onderhandelaars sluiten eerste akkoord

In Nederland hebben de PvdA en de VVD een deelakkoord bereikt over de begroting van volgend jaar. De sociaaldemocraten en de liberalen zijn het eens over een aantal extra belastingen en besparingen. Een definitief regeerakkoord is wel nog niet voor meteen, zeggen de twee partijen.
Mark Rutte en Diederik Samsom (archiefbeeld)

De sociaaldemocratische PvdA en de liberale VVD kwamen als de grote overwinnaars uit de bus bij de verkiezingen op 12 september. Beide partijen praten nu al iets meer dan een week over de vorming van een nieuwe regering.

Vandaag kwamen ze naar buiten met een eerste deelakkoord, met name over de begroting voor volgend jaar, de kwestie waar het vorige kabinet over gevallen was. De onderhandelaars zijn het eens geworden over het schrappen van een aantal maatregelen en een pakket van bezuinigingen en extra belastingen.

Wat is er beslist?

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) stelden de maatregelen vanmiddag voor tijdens een persconferentie. Er is onder meer beslist om de forensentaks af te schaffen. Dat is een omstreden belasting op de vergoeding voor woon-werkverkeer voor werknemers.

Ook de langstudeerboete, die bepaalt dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie 3.000 euro extra collegegeld moeten betalen, wordt opgeheven. Daarnaast worden de eigen bijdrage voor geestelijke gezondheidszorg en het liggeld in het ziekenhuis geschrapt.

Er is ook extra geld voor startende leerkrachten en een bonus voor werknemers tussen de 61 en 65 jaar oud. Daartegenover staat wel dat de AOW-leeftijd -de pensioenleeftijd- versneld wordt opgetrokken.

Een aantal maatregelen dus die minder inkomsten betekenen voor de Nederlandse staat, maar daartegenover staan ook extra belastingen. Zo wordt de assurantiebelasting verhoogd van 9,7 naar 21 procent. Daardoor worden verzekeringen een pak duurder.

De onderhandelaars gaan ook het geplande "vitaliteitssparen" niet invoeren, wat zo'n 700 miljoen euro zou moeten opleveren. De maatregel was bedoeld om oudere werknemers te stimuleren om langer te blijven werken.

"Regeerakoord nog niet voor binnen 1 of 2 weken"

Mark Rutte maakte op de persconferentie duidelijk dat er nog niet binnen 1 of 2 weken een regeerakkoord zal zijn. "Dat is erg optimistisch", zei hij. Zowel Rutte als Samsom wilden niet ingaan op de vraag hoeveel tijd het dan wel zal kosten.

Nog volgens de onderhandelaars verlopen de gesprekken in een goede sfeer. Dat bleek ook op het einde van de persconferentie. "Het enige dat ik kwijt wil, is dat Rutte veel snoep eet", antwoordde Samsom op een vraag over de verdere onderhandelingen. "Daarom moet het ook niet te lang duren", reageerde Rutte.