Stembrieforigami voor knutselende anarchisten

Anarchisten die liever niet stemmen, houden hun oproepingsbrief beter bij. Online kunnen ze immers deelnemen aan een wedstrijd "stembrieforigami". Die wordt georganiseerd door de "Vlaamse vereniging voor de opwaardering van de oproepingsbrief".

"Stem niet, denk zelf" is de slagzin van de anarchisten van de "Vlaamse Vereniging voor de Opwaardering van de Oproepingsbrief" (VVOO). "En knutsel tegelijkertijd wat origami in elkaar" bleek een gedachtesprong die niet lang achterwege bleef. De VVOO wil immers met een online-wedstrijd "stembrieforigami" collega-anarchisten aansporen om zich op 14 oktober creatief en kunstzinnig bezig te houden.

"De stembrieforigami wordt omgetoverd tot een heus feest voor het anti-autoritaire oog", zo laat de vereniging weten. Vliegtuigen, ruimteschepen, vissen, zwanen, kikkers en een "supercoole Yoda van Star Wars voor de fanatieke fans". Op de blog van Analoog is de anarchistische creativiteit in volle pracht te bewonderen.

Op 12 oktober organiseert het Anarchistisch Kollectief in Gent bovendien een heuse cursus origami, compleet met vouw-stappenplannen. Maar of er op 14 oktober ook veel kunstwerkjes op de kiesbureaus zullen worden ingediend valt nog af te wachten.

De anarchisten herinneren er wel aan dat de straffen voor een eerste niet gewettigde onthouding gaan van een berisping tot een boete van 27,5 tot 55 euro, die bij herhaling kan stijgen tot 137,5 euro. Minstens vier keer gewettigde onthouding binnen de vijftien jaar leidt tot een schrapping van de kieslijsten voor tien jaar.

In Sint-Genesius-Rode kunnen anarchisten dan weer, dankzij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA), de gouverneur van Vlaams-Brabant en het gemeentebestuur, hun vreugde wellicht niet op. Met maar liefst 3 oproepingsbrieven kunnen zij immers voluit gaan.

lees ook