Vele groeten uit Oudenaarde

U hebt het vast al gemerkt: politici plegen dezer dagen een aanslag op uw brievenbus met hopen campagnemateriaal. Duizenden exemplaren van een en dezelfde folder vinden hun weg naar elke kiesgerechtigde inwoner in de hoop dat die zich door een blitse foto of hippe slogan laat overtuigen. Pieter Orbie uit Oudenaarde heeft schoon genoeg van die eenheidsworst. Hij stelt zich tot doel om de komende weken de helft van zijn kiespubliek aan te schrijven met een kunstzinnige wenskaart, inclusief persoonlijke boodschap.

Als Orbie (CD&V) in zijn opzet wil slagen, moet hij een kleine twaalfduizend kaarten bijeen zien te pennen. Om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen, schakelde hij de hulp in van een bevriend kunstenaar: “Hij ontwierp een dertigtal afbeeldingen die telkens een ander aspect van Oudenaarde belichten: de stad van de Koppenberg, de bloemenstad, de stad die bruggen bouwt en ga zo maar door.”

“Geen twee kaarten zijn identiek”

Met deze tekeningen ging hij aan de slag om de wenskaarten samen te stellen: “Op de voorzijde komt telkens een van de afbeeldingen. Op de binnenzijde komt een persoonlijke aanspreking gevolgd door de combinatie van twee zinnen gekozen uit een reeks van vele honderden.” Hierdoor maakt Orbie zich sterk dat geen twee kaarten identiek zullen zijn: “Binnen hetzelfde gezin zullen de leden elk een ander kaartje ontvangen met een verschillende tekst. Die is aangepast aan de persoonlijke situatie van de desbetreffende kiezer.”

Uit de eerste resultaten blijkt dat Orbie zijn huiswerk heeft gemaakt. Evelyne die op 14 oktober voor het eerst gaat stemmen, drukt hij op het hart dat fuiven veiliger zullen worden. Katelijne die in een van de deelgemeenten woont, belooft hij elk jaar de infrastructuur van een deelgemeente grondig te renoveren of verbouwen. Saskia woont dan weer in een straat met veel verkeer dat zich niet aan de snelheidslimieten houdt. Haar verzekert hij zijn schouders onder dit probleem te zullen zetten.

“Alle ongeluk wordt veroorzaakt door vergelijking”

En nog houdt het niet op. Orbie sluit elke boodschap af met een andere spreuk of boutade. Inspiratie haalt hij onder meer bij Albert Einstein (“Een vooroordeel is moeilijker te splitsen dan een atoomkern”), Chen Chiju (“Wie altijd beweert dat hij gelijk heeft, denkt nooit na”) en Robert Anthony (“Alle ongeluk wordt veroorzaakt door vergelijking”).

Momenteel zitten de wenskaarten nog bij de drukker. Pas op 9 en 10 oktober trekt Orbie de boer op om zijn special delivery aan alle geadresseerden te bezorgen.

lees ook