Vlaamse jongeren nemen steeds langer antidepressiva

Vlaamse jongeren nemen alsmaar langer antidepressiva. Hun totale aantal is ongeveer stabiel gebleven, maar terwijl 10 jaar geleden ongeveer 18 procent koos voor een "lange kuur" van minstens zes maanden, is dat aantal nu ongeveer verdubbeld naar 34 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het christelijke ziekenfonds (CM) bij een miljoen jongeren onder 25 jaar.

Vooral bepaalde categorieën jongeren behoren tot de risicogroep, zoals de jongeren uit sociaal zwakkere omgevingen. "Er is zoiets dat zegt "armoede maakt ziek" en dat geldt ook voor de geestelijke gezondheid. Tegelijk zien we dat meisjes meer kans hebben en meer antidepressiva nemen dan jongens", zegt CM-psychiater Joël Boydens.

De CM wil het probleem vooral preventief aanpakken en lanceerde daarom "De gelukszoekers", een vragenspel. "30 procent van je geluk, daar kan je zelf aan werken, via vaardigheden en via je houding. Geluk kan je leren. Met dit pakket willen we wat methodieken aanreiken om aan dat geluk te werken", verklaart Griet Rummens van de CM.