Wie volgt burgemeester Johnny Goos op?

In Wervik nemen zes partijen deel aan de lokale verkiezingen. Johnny Goos gaat na 12 jaar als burgemeester op pensioen. Zijn partijgenoot Youro Casier (SP.A) en schepen Bercy Slegers (CD&V) profileren zich als kandidaat-burgemeester. Het is de vraag of de huidige coalitie voort zal besturen, want tussen de SP.A en CD&V botert het al lang niet meer.

Als eerste partij in Wervik stelde de SP.A zijn volledige lijst (25 kandidaten) voor. De 43-jarige partijvoorzitter Youro Casier is lijsttrekker. Opvallend is dat schepen van Financiën, Toerisme en Economie Stéphane Vansteenkiste geen kandidaat meer is. Hij nam die beslissing zelf. Op de tweede plaats staat nieuwkomer Cindy Vienne uit Geluwe (37). Gemeenteraadslid en fractieleider Sonny Ghesquière (32) kreeg de derde plaats.

Bercy Slegers trekt CD&V

Bij CD&V zijn er "slechts" zeven nieuwe kandidaten. “We tellen in de gemeenteraad en OCMW-raad twaalf aftredende mandatarissen, we zijn heel tevreden over hen en geven hen de kans om weer op onze lijst te staan”, zegt voorzitter Marc Decramer. Federaal volksvertegenwoordiger Bercy Slegers is lijsttrekker. Schepen Hendrik Ingelbeen uit Geluwe krijgt de tweede plaats, OCMW-voorzitter Lien Vandamme uit Geluwe de derde plaats.

Belinda Beauprez aan kop bij N-VA

De top drie bij de N-VA bestaat uit gemeenteraadsleden: lijsttrekker Belinda Beauprez, Sanne Vantomme en Anne-Catherine Cnockaert. De partij wil de verfransing in de grensstad tegenaan. Wat bij de bevolking duidelijk leeft. “Wervik is een Vlaamse stad en kreunt nog steeds onder toenemende verfransing”, zegt Belinda Beauprez.

Positief project met volledige lijst naar kiezer

Positief Project neemt deel met een volledige lijst. De vorige keer deed Positief Project voor de eerste keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en behaalde toen nipt een zetel. Dat gebeurde toen met een onvolledige lijst van negentien kandidaten. Positief Project bestaat uit een groep onafhankelijken en noemt zichzelf een democratische politieke beweging. Lijsttrekker is de 47-jarige Bart Pynket. De tweede plaats is net zoals zes jaar geleden voor de 52-jarige Carine Lewille. Zij verzorgt het secretariaat van de Gezinsbond.

Vrouwen in de meerderheid bij Open VLD

Op de lijst van Open VLD staan twaalf nieuwkomers. Opmerkelijk is dat de vrouwen in de meerderheid zijn. Er staan immers dertien vrouwen en twaalf mannen op de lijst. “We gaan voor drie zetels en dromen van vier”, aldus lijsttrekker en partijvoorzitter advocaat Bert Verhaeghe (30). De tweede plaats is voor ondernemer Ann Degroote (39, Geluwe). Haar vader Willy (65, Geluwe) is de lijstduwer.

Vijf kandidaten voor Vlaams Belang

Op de lijst van Vlaams Belang staan er slechts vijf kandidaten. Lijsttrekker is gemeenteraadslid en gewezen schepen Jozef Claeys (69). Hij is tevens partijvoorzitter, zit al sinds begin 1983 in de gemeenteraad en was voor de Volksunie 18 jaar schepen.

Erik De Block

lees ook