139 banen bedreigd bij Exelto Zwijnaarde

De Belgische textielfabrikant Balta Group wil de garenafdeling in zijn dochterfabriek Exelto in Zwijnaarde opdoeken. In de afdeling werken 139 werknemers. Balta wil de procedure van collectief ontslag in gang zetten. Als reden voor het collectief ontslag wordt verwezen naar de wereldwijde economische crisis.

Exelto produceert garens en vezels voor onder meer vloerbedekkingen. Volgens de directie liggen de productiekosten in de garenafdeling te hoog. "De voorbije jaren werden nog investeringen gedaan en inspanningen geleverd om de productiviteit te verhogen, maar dat leverde onvoldoende op om aan een competitieve kostprijs garens te kunnen leveren", zegt CEO Carl Verstraelen van Balta Group.

Ook zou door de economische crisis de vraag naar garens in binnen- en buitenland zijn afgenomen. Daardoor zijn er steeds minder potentiële afnemers. De internationale concurrentie nam de afgelopen jaren alleen maar toe. Door de daling van garenverbruik kampt Balta Group met een overschot aan garen. De divisie Staple Fibres zou wel nog rendabel zijn en wordt niet getroffen door de maatregel.

De aankondiging van de directie komt als een verrassing. De vakbonden hadden zich aan slecht nieuws verwacht maar gingen uit van 71 mogelijke ontslagen.