"Beperk de rol van de Brusselse gemeenten"

De rol van de Brusselse gemeenten moet worden beperkt en er moeten meer bevoegdheden van de gemeenten worden overgeheveld naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar zijn drie Nederlandstalige kandidaten in Brussel, van CD&V, SP.A en Open VLD, het over eens.

Ans Persoons (SP.A), Els Ampe (Open VLD) en Bianca Debaets (CD&V, 1e foto) zijn op 14 oktober kandidaat in Brussel. Ze staan elk op een lijst tussen kandidaten van hun Franstalige zusterpartijen (respectievelijk PS, MR en CDH). Vanmorgen waren ze te gast in "De ochtend" op Radio 1.

Zelf zijn er er alle drie voorstander van dat er bevoegdheden van de 19 gemeenten in Brussel worden overgeheveld naar het gewest, is het dan niet vreemd dat ze op een lijst staan met partijen die daar niet altijd voorstander van zijn?

"De beslissing van een overheveling van bevoegdheden gebeurt dan ook niet op gemeentelijk niveau", zegt Persoons (3e foto). "Dat gebeurt in een staatshervorming, waar nu op niveau van de federale overheid over wordt onderhandeld. Daar kunnen wij als lokale kandidaten weinig aan doen."

"Ook CD&V wil graag bevoegdheden naar het gewest overhevelen, en dat is nu wat ook gebeurt in de laatste staatshervorming", beaamt Debaets. "Maar laat het duidelijk zijn dat deze staatshervorming geen eindpunt is, maar een vertrekpunt."

Ook al kunnen ze dus ze zelf de beslissing niet nemen, het neemt niet weg dat ze alle drie vooral voordelen zien in zo'n overheveling van bevoegdheden. "Ook wij trekken inderdaad hard aan de kar om bepaalde bevoegdheden naar het gewest over te brengen", zegt Ampe (2e foto).

"Op vlak van stedenbouw is er al wel wat gebeurd, maar het moet zeker ook gebeuren voor mobiliteit, want het kan niet zijn dat dat gemeenten elkaar stokken in de wielen blijven steken." Ze wijst er ook wel op dat het geen zin heeft om telkens de schuld op de ander te steken, maar dat een goede samenwerking ook al heel wat problemen zou kunnen verhelpen.

Toch zien ze nog een rol weggelegd voor de gemeenten zelf: een administratieve rol, voor "bevoegdheden die dicht bij de mensen staan", zoals burgerlijke stand.

lees ook