"Er was beter een echte dresscode ingevoerd"

Over het hoofddoekenverbod in Antwerpen zijn burgemeester Janssens (SP.A) en N-VA-lijsttrekker De Wever (N-VA) het grotendeels met elkaar eens, terwijl Meyrem Almaci (Groen) het verbod wil intrekken. Dat bleek tijdens een geanimeerd lijsttrekkersdebat in Antwerpen, georganiseerd door verenigingen van etnisch-culturele minderheden.
Volgens Bart De Wever (archieffoto) was een echt uniform beter geweest.

Patrick Janssens (1e kleine foto) blijft achter het hoofddoekenverbod staan, al erkende hij wel dat het stadsbestuur bij het invoeren van het verbod op religieuze tekenen te weinig overleg pleegde met de verschillende gemeenschappen en het getroffen stadspersoneel. "Ik wil dat debat trouwens blijven voeren. Maar in enkele welbepaalde functies, zoals aan het loket, moet de overheid haar neutraliteit bewaren", verklaarde hij.

Ook Bart De Wever verdedigde het verbod. "Maar er had een echte dresscode moeten ingevoerd worden, zoals een uniform, dan was er veel minder discussie over geweest".

Toen een groot deel van het publiek het er nog steeds niet mee eens bleek, antwoordde De Wever: "Wij zijn nu eenmaal een partij die gelooft in burgerschap. Geen enkele persoonlijke overtuiging mag voor ons boven de normen en waarden staan".

Het publiek vroeg aan de lijsttrekkers ook wat ze willen doen aan discriminatie op de arbeidsmarkt. Zowel Janssens, De Wever als Annemie Turtelboom (Open VLD, 2e kleine foto) zagen veel heil in het onderwijs om de competenties van jongeren op de noden van bedrijven af te stemmen.

Door vervolgens positieve ervaringen op te bouwen, zouden vooroordelen volgens hen automatisch verdwijnen. Enkel Almaci vindt het tijd voor quota voor minderheden.

lees ook