"Europese kerncentrales zijn niet veilig genoeg"

“De Europese kerncentrales moeten beter beveiligd worden”, dat is de niet zo geruststellende conclusie van een stresstest die de Europese Commissie heeft uitgevoerd. Het kostenplaatje wordt geschat op zo’n 10 tot 25 miljard euro.

Na de kernramp in Fukushima in Japan heeft de Europese Commissie beslist om alle kernreactoren van de Europese Unie aan een stresstest te onderwerpen. In de Europese Unie staan 134 kernreactoren verspreid over 68 centrales en die hebben niet allemaal de stresstest doorstaan. Volgens Europa zijn er dringend meer investeringen nodig in nucleaire veiligheid.

Zo verwijst de Commissie in het rapport naar de scheurtjes in reactor 3 van de kerncentrale van Doel. “Het voorbeeld van Doel 3 toont de noodzaak van constante veiligheidscontroles aan”, klinkt het. “Daarnaast moet de informatie over die controles zo goed mogelijk gedeeld worden met andere centrales.” Er is dus met andere woorden meer samenwerking nodig.

De toestanden variëren wel van kerncentrale tot kerncentrale en van land tot land. Zowel Doel als Tihange moeten bijvoorbeeld dringend werk maken van het verbeteren of installeren van seismische instrumenten om aardbevingen te kunnen registreren. Hoewel beide centrales meerdere werkpunten hebben, valt het wel op dat er een pak kerncentrales zijn die er erger aan toe zijn. In sommige kerncentrales in Noord-Europa heeft het personeel bijvoorbeeld slechts 1 uur de tijd om bij een stroompanne de kerncentrale te beveiligen om zo een kernsmelting te voorkomen.

In Frankrijk zijn veel kerncentrales dan weer onvoldoende beveiligd tegen aardbevingen. Frankrijk is het land dat het meeste kernenergie produceert in heel Europa.

In slechts 7 landen zijn de centrales uitgerust met nood-dieselgeneratoren voor als de stroom uitvalt voor de koeling.

De uitgelekte tekst is slechts de samenvatting van de stresstest. Het volledige rapport wordt pas later deze maand voorgesteld. Wat de precieze mankementen in iedere afzonderlijke centrale zijn, staat er dus niet in. Toch blijkt uit de samenvatting de ernst van de huidige situatie.