"Geen broedertwist tussen N-VA en Vlaams Belang"

In Ekeren heeft een man in zijn tuin een affiche van de N-VA en Vlaams Belang naast elkaar gehangen, met daarboven een spandoek "geen haat, geen broedertwist, geen schande: samen voor een onafhankelijk Vlaanderen". De N-VA reageert erg boos en dreigt met een deurwaarder, Vlaams Belang toont "alle begrip".

Het verkiezingsbord met daarop onder meer affiches van Jan Jambon en Bart De Wever staat naast de "kies veilig"-affiche van Vlaams Belang. Boven beide affiches heeft de man het spandoek gehangen.

De N-VA is niet opgezet met de "constructie" die de man heeft gemaakt. "De man had een bord en affiches gevraagd en die hebben wij geleverd, in de veronderstelling dat de man een sympathisant van onze partij was", zegt de Antwerpse N-VA-woordvoerder Bart Van Camp. "Maar dan heeft hij die constructie gemaakt en die bovendien beveiligd met allerlei materialen, zoals prikkeldraad, zodat het niet zomaar gedemonteerd kan worden."

Volgens Van Camp kreeg de N-VA enkele dagen geleden lucht van het bord, waarop de man werd gevraagd het verkiezingsbord terug te geven. "Dat bord is eigendom van de partij en wordt gebruikt voor lokale campagnes", aldus nog Van Camp. "Wij vinden het dan ook niet kunnen dat het gebruikt wordt in een andere context."

Twee N-VA-vrijwilligers, die langsgingen om het bord te recuperen, werd de toegang geweigerd, zegt de N-VA. De partij heeft nu een aangetekende brief gestuurd en dreigt ook een deurwaarder op de man af te sturen als hij weigert de constructie te demonteren.

"Godgeklaagd dat er geen samenwerking is"

Bij Vlaams Belang zien ze dan weer geen graten in het initiatief van de man. "Ik ken de man", zegt de Antwerpse Vlaams Belanglijsttrekker Filip Dewinter. "Het gaat om een Vlaams-nationalist die het, zoals vele anderen, godgeklaagd vindt dat er geen samenwerking is tussen de N-VA en Vlaams Belang."

Volgens Dewinter stuit een gebrek aan samenwerking tussen de N-VA en Vlaams Belang velen tegen de borst, "maar deze man laat zijn ergernis nu gewoon ostentatief zien".

Dat de man de lokale affiches gebruikt voor een doel dat het lokale niveau ver overstijgt, vindt Dewinter niet zo vreemd. "De Vlaamse onafhankelijkheid is voor die man dan ook veel belangrijker dan de lokale thema's", aldus nog Dewinter. "En het gaat om het gegeven dat twee Vlaamsgezinde partijen elkaar naar het leven staan. Ik heb alvast alle begrip voor de man."

lees ook