"Geleidelijke afname van kindergeld is een optie"

De kinderbijslag degressief maken zou een manier kunnen zijn om de bevolkingsexplosie in Brussel af te remmen. Dat heeft Vincent De Wolf, MR-fractieleider in het Brussels parlement, gezegd op radiozender Bel RTL.

De Wolf (grote foto) reageert op de uitspraak van de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS). Hij liet vorige week verstaan dat geboortebeperking op zijn minst bespreekbaar moet zijn.

Volgens De Wolf is kinderen krijgen een basisrecht. De kinderbijslag geleidelijk laten afnemen zou een ontradend effect kunnen hebben. Nu stijgt het kindergeld naarmate een gezin meer kinderen heeft. De Wolf, die ook burgemeester van Etterbeek is, benadrukt wel dat het om een persoonlijk standpunt gaat.

Kinderbijslag wordt na de staatshervorming een bevoegdheid van de gemeenschappen. In Brussel wordt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) hiervoor bevoegd.

"Aanval op minst bedeelde families in Brussel"

Philippe Courard (PS, foto in tekst), staatssecretaris voor Gezinnen, verwerpt het voorstel van De Wolf.

"Door het bestaande systeem te wijzigen opent de MR de aanval op de minst bedeelde families in Brussel. Men mag niet vergeten dat voor sommige gezinnen de kinderbijslag nodig is om op het eind van de maand de eindjes aan elkaar te knopen."

Courard laat in zijn persbericht ook nog weten dat de gemiddelde kost voor een kind volgens de Ligue des Familles meer dan 400 euro per maand is. Het bedrag van de kinderbijslag (244 euro vanaf het derde kind) ligt dus al onder de werkelijke kosten.